От днес в МВнР работи оперативен щаб по кризата в Сирия

От днес в МВнР работи оперативен щаб по кризата в Сирия
Оперативен щаб по кризата в Сирия работи от днес. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

От сряда в Министерството на външните работи функционира оперативен щаб, който работи по кризата в Сирия и се оглавява от зам. – министъра на външните работи Тодор Чуров, съобщиха от МВнР.

"В това звено участват представители на различни дирекции, които имат отношение към проблема."

Това заяви днес министърът на външните работи Кристиан Вигенин при изслушването си пред Комисията по външните работи на Народното събрание за стоте дни на правителството и актуалната обстановка около Сирия.

"Това звено ще обобщава информацията, ще я анализира и ще прави предложения. Два пъти дневно колегите предоставят обобщена информация. Идеята е то да бъде не само получател и разпределител на данни, но и ще предлага гледни точки и решения", уточни министърът.

По думите му не бива да се избързва с крайни оценки и решение във връзка с кризата в Сирия, доколкото ситуацията е много динамична.

"Разбира се, ние осъждаме категорично употребата на химическо оръжие и сме на мнение, че това не може да бъде оставено без последствия. Все още, обаче, не са изчерпани всички възможности да бъде намерено политическо и дипломатическо решение. СС на ООН, и особено 5-те постоянни членки, трябва да поемат своята отговорност и да излязат с конкретни предложения и консолидирана позиция, която да покаже как този въпрос може да бъде решен."

Той съобщи пред депутатите, че в петък и събота предстои неформално заседание на външните министри във Вилнюс, на което ще участва и държавният секретар на САЩ Джон Кери. Основната тема ще бъде Сирия.

#Сирия #ООН #Кристиан Вигенин #Джон Кери #Тодор Чуров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници