Обвиниха бивш шеф на румънски комунистически затвор

Обвиниха бивш шеф на румънски комунистически затвор
Това е първото разследване за геноцид след подобни обвинения към бившия комунистически водач Николае Чаушеску и жена му Елена през 1989 г. Снимка: www.beta.chavdar.ru
A A+ A++ A

Румънската прокуратура повдигна обвинения в геноцид на 88-годишен бивш шеф на комунистически затвор, в който са загинали хиляди хора, предаде Би Би Си, съобщава 24chasa.bg.

Александру Вишинеску е началник на затвора Ръмнику Сърат от 1956 г. до 1963 г. Следователите го обвиняват в престъпления срещу човечеството, заради подлагане на затворниците на побой и гладуване и отказ да им осигури лекарска помощ и отопление. Около половин милион румънци, включително свещеници, учители и лекари, са били затворени по политически причини след Втората световна война.

Половината от тях намерили смъртта си в затвори като Ръмнику Сърат, който е закрит през 1963 г. Пенсионираният подполковник твърди, че само е изпълнявал заповеди и си е вършел работата. Това е първото разследване за геноцид след подобни обвинения към бившия комунистически водач Николае Чаушеску и жена му Елена през 1989 г.

Институтът за разследване на престъпленията на комунизма и паметта открил случая на Вишинеску на базата на стари показания на осъдени и на засекретени полицейски архиви.

#Елена #Чаушеску #Александру Вишинеску

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници