К. Георгиева: Съветът за сигурност на ООН е институция на миналото

К. Георгиева: Съветът за сигурност на ООН е институция на миналото
Според Кристалина Георгиева Съветът за сигурност на ООН е парализиран. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Съветът за сигурност се е превърнал в институция на миналото, напълно анахронична за 21. век. Фактът, че не е способен да приеме дори резолюция, в която се казват две прости неща - не убивайте цивилни и не стреляйте по хората, които рискуват живота си да им помогнат - е напълно недопустим.“

С тези думи Европейският комисар за реагиране при кризи Кристалина Георгиева разкритикува в интервю за ДПА Съвета за сигурност на ООН, цитирана от „24 часа“.

„Хуманитарната общност отдавна привлича вниманието върху сирийския конфликт като най-тежкия, който изпитваме през последното десетилетие. Приели сме координиран подход. Една от целите ни бе да се достигнат безпрецедентни равнища на финансиране, за да може помощта да стигне до колкото се може повече хора. По този начин това не само се превръща в животоспасяваща помощ - лекарства, храна, подслони и защита, но и отваря пътя за други. Създава се движеща сила за мобилизиране и набиране на средства от традиционни донори, но и от арабските страни и Русия“, заявява Георгиева.

На въпрос какво би било основното й послание по сирийската криза тя отговаря, че „дори когато хората не са особено склонни да се вслушат, ние отново и отново повдигаме въпроса за съблюдаването на законите за водене на война, съблюдаване на международните хуманитарни закони“.

„Искам да повторя, че случващото се в сирийския конфликт е повече от трагично за засегнатите хора, то е трагично за целия свят. Днес то е трагично за нашето бъдеще, защото създава много опасен прецедент“, посочва тя.

Според Георгиева тази употреба на химическо оръжие в Сирия трябва да бъде осъдена по много категоричен начин. „От абсолютно решаващо значение е да възпрем в бъдеще последствията на този тип оръжия над хората. Но ние в ЕС се стремим към политическо решение. Смятам, че най-големият проблем сега е, че международната общност не действа единно и цената на това бездействие може да е твърде висока. Колко хора трябва да умрат? Но не говорим в един глас за необходимостта да се накарат страните в конфликта да водят диалог, а международната общност да се мобилизира и да преодолее различията. Това е единственият изход от тази лудост“, заявява Кристалина Георгиева.

По думите й светът подценява взривоопасната природа на този конфликт за съседните страни. „Ако Ливан бъде дестабилизиран, ще сме изправени пред огромен проблем с бежанците, които са на негова територия, но някои ливанци може също да станат бежанци и опасността за Европа ще се повиши“.

#Кристалина Георгиева #бежанци #Съвет за сигурност на ООН #Сирия #Ливан #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници