Председателят на ираксия парламент против военна намеса в Сирия

Председателят на ираксия парламент против военна намеса в Сирия
Председателят на иракския парламент добави, че споделя становището на премиера шиит Нури ал Малики, който се опитва да запази неутрална позиция към конфликта в съседство. Снимка: www.livemint.com
A A+ A++ A

Председателят на иракския парламент и главна сунитска политическа фигура в страната, Усама ал Нуджайфи, се обяви срещу евентуална американска военна намеса в Сирия и предупреди, че има риск тя да подпали целия регион, предава БГНЕС.

Военният удар не би имал никакъв положителен ефект върху Сирия и ще подпали пожар, който може да обхване Ирак и други близки арабски страни, заяви Нуджайфи на пресконференция.

Ирак не е готов да се присъедини към това и призовава всички да работят за мирно решение на сирийската криза, добави той.

Председателят на иракския парламент добави, че споделя становището на премиера шиит Нури ал Малики, който се опитва да запази неутрална позиция към конфликта в съседство.

Войната в Сирия, която има и религиозно измерение, задълбочи напрежението в Ирак между сунити и шиити, които бяха в почти открита война през 2006-2007 г.

Сунитските екстремисти, свързани с "Ал Кайда", се опитват да подновят тази междурелигиозна война, като нападат шиитското население, което е мнозинство в Ирак.

#Ирак #Сирия #САЩ #военна операция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници