Вигенин: България не може и не трябва да участва в подобна военна ситуация

Вигенин: България не може и не трябва да участва в подобна военна ситуация
„Все още няма решение на американската страна. Намеренията на президента Обама са да нанесат ограничени удари, така че Башар Асад да не ползва отново химически оръжия“, добави Вигенин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България не може и не трябва да участва в една подобна военна ситуация. Каквито и да са доказателствата, ясно заявихме, че отхвърляме и не приемаме използването на химически оръжия, че трябва да има твърди действия, но наше участие с военни сили не е възможно и не бива да се случва“, заяви пред бТВ министърът на външните работи Кристиан Вигенин по повод евентуална военна намеса от страна на САЩ в Сирия.

Друг е въпросът как можем да участваме в политическия процес. Там сме готови да участваме. Ще работим активно и в рамките на ЕС. Позицията на България за Сирия е изразена още на 26 и 27 август. Това е позицията, около която се обединиха и лидерите на ЕС“, посочи Вигенин.

Под решителни действия за Сирия не трябва непременно да разбираме военен удар. Няма как да се оставят без последствия действията, на които станахме свидетели - буквално избиването на над 1000 души с химическо оръжие в Сирия“, отбеляза външният министър.

„Ако говорим за цялостното решаване на казуса в Сирия, прекратяване на военните действия, преминаването към процес, който да доведе до мир, това може да се направи единствено с политически средства. Това е позицията, около която се обединиха всички министри на ЕС“, каза Вигенин.

„Все още няма решение на американската страна. Намеренията на президента Обама са да нанесат ограничени удари, така че Башар Асад да не ползва отново химически оръжия“, добави Вигенин.

Той смята, че „ние не сме готови да подкрепим подобни действия, преди да е ясен докладът на ООН, преди да е направен поне още един опит този процес да е в рамките на Съвета за сигурност на ООН“.

Вигенин посочи, че прибързаните действия, ако се случат преди доклада на ООН, не биха могли да получат подкрепа от министрите на ЕС.

„Смятам се, че този екип на ООН ще установи дали е имало химическа атака и ще установи какви са използваните вещества. От тези изследвания може да се направи заключение дали режимът е използвал такива вещества, или бунтовниците от опозицията. Когато ООН е възложила на този екип, е редно с оглед на международноправните процедури да се изчака резултатът от работата на този екип. За ЕС е важно да се направи последен опит процесът да мине през ООН, защото все пак предприемането на удари без санкцията на Съвета за сигурност на ООН е спорно, и когато това се прави едностранно с подкрепата на определен брой страни, тогава и резултатите от някаква такава акция могат да бъдат оспорвани“, подчерта външният ни министър.

„Възможно е да се разчита и на това, че военната операция може да ускори политическото решение, но то не може да дойде в резултат на такава акция, каквато в момента се обсъжда“, заяви Вигенин.

„Сегашната ситуация, освен че е кризисна, дава и възможност за политически решения. Надявам се пред угрозата да се предприеме военна операция, че всички страни – членки на Съвета за сигурност на ООН, ще имат готовност да предприемат и политически действия. Когато говорим, че трябва виновните за атаката да поемат тази отговорност, въпросът е как се поема тази отговорност. Международният наказателен съд може да осъди тази атака. За да стане това обаче, то може да е резултат от политически процес, в който и двете страни да се договорят за бъдещето“, коментира Вигенин.

Относно критиката на Кристалина Георгиева към Съвета за сигурност на ООН, Вигенин заяви, че твърде често сме били свидетели на блокиране на Съвета за сигурност.

„Вероятно еврокомисар Георгиева има основания да бъде недоволна от това, което се случва. Всички усилия трябва да се положат и всички компромиси трябва да бъдат направени. Надявам се, че в сегашната ситуация в момента, когато може да се избегнат военните действия, Китай и Русия би следвало да помислят и за своята роля в този процес и да намерят решенията за предотвратяване на военната атака. Това не е невъзможно, ако има необходимата политическа воля“, подчерта министърът на външните работи.

Да се говори, че нямаме позиция, това значи да кажем, че ЕС няма позиция. Ако този план, който ние предлагаме, не се случи, ако Съветът за сигурност не може да се обедини около ясно решение как, по какъв начин отговаряме на тази провокация с използването на химически оръжия, тогава ще трябва още веднъж да обсъдим този въпрос. Общото събрание на ООН ще бъде след около седмица“, добави той.

Попитан защо не са дали орден „Стара планина“ на посланик Филип Отие, Вигенин отговори, че и премиерът, и самият той като външен министър са обяснили ясно, че на практика самият факт, че се задава въпросът защо един посланик не получава орден, означава, че по презумпция се очаква всеки посланик да получава орден.

„Даването на орден трябва да е наистина награда, а не недаването на орден да се възприема като наказание. Внимателно трябва да се преценява кой посланик с какви действия заслужава или не заслужава даден орден. Външният министър предлага, МС одобрява и след това самото връчване се прави от президента. Ще променим това, да има по-ясни критерии какви са заслугите, по какъв начин един посланик е допринесъл за развитието на взаимоотношенията. Дали и как един посланик е работил за тези отношения, какво е постигнал. В закона пише за изключителни заслуги, че се дава този орден“, припомни Вигенин.

На въпрос дали не наказват посланик Отие за това, че е подкрепил протестиращите срещу кабинета „Орешарски“, Вигенин отговори, че един външен министър не наказва посланици. „Това е абсурдно. Но един външен министър има правото да въведе ред за това как се раздават тези ордени. Досега всеки орден едва ли не се раздава на килограм. Някой трябва да въведе ред. Вероятно ще трябва да има специален орден, който да се предвиди за посланици, като говорим за изключителни заслуги, ние ще дефинираме все пак какво означава изключителни заслуги. И други посланици ще си заминават, някъде трябва да сложим началото на това. Посланик Отие беше първият, който си заминава“, заяви Вигенин.

За оценката, която си поставя за изминалите 100 дни, Вигенин каза: „Не съм свикнал сам да си поставям оценки, нека другите да го кажат“.

#Кристиан Вигенин #България #Сирия #военна намеса #САЩ #ЕС #ООН #химически оръжия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници