Джон Кери: Сирия може да предотврати атака, ако предаде химическите си оръжия

Джон Кери: Сирия може да предотврати атака, ако предаде химическите си оръжия
Кери подчерта, че връзката между Великобритания и САЩ е по-силна отвсякога, въпреки решението на британския парламент да не се присъединява към военните действия срещу Сирия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Сирия може да предотврати потенциалната военна атака, ако президентът Башар Асад предаде всички химически оръжия, които са в негово притежание, на международната общност в рамките на следващата седмица, съобщава Ройтерс.

Кери все пак изрази съмнения, че това ще се случи, предава „Фокус“.

На въпрос дали има нещо, което правителството на Асад може да направи, за да спре потенциална атака, Кери отговори: „Разбира се, той може да предаде всичките си химически оръжия на международната общност следващата седмица – да ги предаде, всичките и без закъснение, и да допусне цялостен отчет. Но той не е склонен да го направи и това няма да се случи“.

„Химическите оръжия в Сирия са контролирани много строго от режима на Асад. Всъщност Башар Асад, неговият брат Махер Асад и един генерал са тримата, които имат контрол над движението и използването на химическите оръжия“, каза още Кери.

„Режимът на Асад си е негов режим, а именно режимът издава заповедите. Ние имаме засечени разговори на високопоставени членове на режима, които дават подобни инструкции и водят подготовката за използването на химическите оръжия“, отбеляза американският главен сектретар.

Кери подчерта, че връзката между Великобритания и САЩ е по-силна отвсякога, въпреки решението на британския парламент да не се присъединява към военните действия срещу Сирия.

#Сирия #САЩ #Великобритания #химически оръжия #Башар Асад #военна операция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници