Калфин поиска ЕС да помогне на граничните държави за бежанците от Сирия

Калфин поиска ЕС да помогне на граничните държави за бежанците от Сирия
A A+ A++ A

Европейският съюз трябва да увеличи задължително помощта си за страните, които пазят външната му граница. Ангажиментът за пристигащите от Сирия емигранти е на целия ЕС, не само на държавите, които са първи на пътя им. Това заяви евродепутатът Ивайло Калфин в изказване в Европейския парламент в Страсбург късно в снощи, съобщиха от пресофиса му.

Евродепутатът заяви, че европейската позиция за Сирия трябва да търси не само непосредствено решение за кризата, но и за нарастващия проблем с бежанците, които търсят спасение в Европа.

„Два милиона души вече са емигрирали от Сирия. Много повече са напуснали домовете си и са потенциални емигранти. Всеки ден около 100 души се опитват да влязат в ЕС през българо-турската граница, но капацитетът за настаняване на емигранти на България вече е напълно запълнен“, предупреди българският евродепутат. Той добави, че очакваното задълбочаване на сирийския конфликт неизбежно ще доведе до още по-голям имиграционен натиск и че възможностите за намиране на решения са ограничени, тъй като Турция все още не е одобрила споразумението с ЕС и имигрантите няма как да бъдат върнати обратно.

„Тази ситуация не може да продължи дълго. Позицията на ЕС по сирийската криза трябва задължително да включва и решения за имигрантите. Съюзът трябва задължително да увеличи помощта си за страните, които пазят външната граница на Съюза. Ангажиментът за пристигащите емигранти е на целия ЕС, не само на граничните страни. В случая парадоксално България печели, че все още не е член на Шенгенското пространство, защото в противен случай имиграционният натиск към моята страна ще се увеличи допълнително“, подчерта Ивайло Калфин.

Българският евродепутат призова ЕС да гарантира необходимите финансови средства за хуманитарна помощ, които ще позволят бежанците да бъдат задържани близо до сирийската граница в очакване да спадне напрежението.

(По БГНЕС)

#Ивайло Калфин #ЕС #Сирия #бежанци #помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите