Георги Бочев: Държавата е абдикирала от „Български пощи“ ЕАД

Георги Бочев: Държавата е абдикирала от „Български пощи“ ЕАД
Средната брутна работна заплата в предприятието, в което работят 12 хиляди души, е 510 лв., а пощальоните вземат по 350 лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата е абдикирала от своята фирма „Български пощи“ ЕАД, заяви председателят на Синдикалната федерация на съобщенията (СФС) – КНСБ, Георги Бочев, предава БГНЕС.

Бочев съобщи, че лично министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов при съвместна среща е информирал него и президента на КНСБ Пламен Димитров, че се търси стратегически инвестиционен партньор, който да придобие 49% от дружеството, което в момента е 100% държавна собственост.

Според СФС – КНСБ, това е подготовка за приватизация по примера на Българската телекомуникационна компания.

Бочев посочи, че в Европа ще бъде прецедент да се приватизира национален пощенски оператор.

Той подчерта, че „Български пощи“ ЕАД има облигационен заем в размер на 33 млн. лв., като в момента изплаща суми по лихвите, а не по главницата, но добави, че ще дойде момент, когато дружеството ще изпадне в невъзможност да изплаща дълга си и ще се стигне до формулата „дълг срещу собственост“.

Тогава има реална възможност държавата да изгуби мажоритарния си дял в „Български пощи“ ЕАД.

В момента „Български пощи“ ЕАД реализира възложената му от държавата универсална пощенска услуга, което е във връзка с изпълнението на задълженията на страната, заложени в директивите на ЕС.

Компенсации за извършването на услугата обаче все още не са постъпили в сметките на „Български пощи“ ЕАД, освен 2 млн. лв., които са част от дължимите 22,750 млн. лв. за 2011 г.

„Български пощи“ ЕАД, респективно – работещите, вадят пари от джоба си, за да се извършва УПУ, и сега държавата трябва да си върне заема!“, апелира Георги Бочев.

По тази причина средната брутна работна заплата в предприятието, в което работят 12 хиляди души, е 510 лв., а пощальоните вземат по 350 лв.

„Уважаеми журналисти, как се живее с тези средства в днешно време?“, запита председателят на СФС - КНСБ.

Бочев посочи, че само в България правителството няма пари за изпълнението на задълженията по директива, благодарение на която бедните имат достъп до обикновената пощенска услуга.

Като пример бе дадена Германия, която е платила на своя държавен пощенски оператор 5,6 млрд. евро, Франция – 1,9 млрд. евро, а Гърция, която е и в криза – 52 млн. евро.

„Ние сме бедни и гладни и не можем да правим повече компромиси“, заяви Бочев.

Той подчерта, че досега работещите в „Български пощи“ ЕАД не са излизали в стачка, тъй като не могат да си позволят над 1,5 млн. български пенсионери да не получат пенсиите си, част от които се разнасят по домовете им.

Бочев изтъкна, че опитите за умишлен фалит и приватизация на пощите вече преминават всякакви размери.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обобщи основните искания към политиците и управляващите.

Той заяви, че очаква министър Данаил Папазов следващата седмица да обсъди и подпише предложения от КНСБ оздравителен план с конкретни стъпки, които да стабилизират предприятието и да осигурят по-добро заплащане на работещите.

КНСБ настоява министърът да се откаже от намерението си да търси стратегически инвеститор, който да купи 49% от „Български пощи“ ЕАД – позиция, която КНСБ изрази и при управлението на ГЕРБ със събраните над 200 хил. подписа.

Димитров отправи искане към министър-председателя Пламен Орешарски да намери от икономиите в бюджета между 5 и 7 млн. лв., за да може държавното дружество да завърши с минимален положителен финансов резултат при увеличение на заплатите на експлоатационния персонал с 10% от 1 октомври 2013 г. или от 1 ноември 2013 г., в зависимост от техническите възможности.

Президентът на КНСБ се обърна и към председателя на БСП Сергей Станишев за ясен ангажимент от страна на партията мандатоносител, че няма да допусне приватизация на „Български пощи“ ЕАД – нещо, което е категорично заявено в предизборната програма на БСП.

Пламен Димитров отбеляза, че ако исканията на синдиката не бъдат реализирани, на 25 септември ще се организира протестно митинг-шествие от площада при Храм-паметника „Св. Александър Невски“ до Министерския съвет.

„Между 1200 и 1500 пощенци ще бъдат организирани и ще се проведе и митинг пред Министерския съвет“, съобщи вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

#Георги Бочев #Български пощи #Пламен Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници