Стойнев: Български търговски представители от ЕС ще бъдат пренасочени към Близкия изток и Китай

Стойнев: Български търговски представители от ЕС ще бъдат пренасочени към Близкия изток и Китай
„Комисията за защита на потребителите трябва да засили своите функции, така че гражданите да усещат подкрепа“, заяви Стойнев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Част от българските търговски представители в държави от Европейския съюз ще бъдат пренасочени към държави в Близкия Изток, Китай, бивши съветски републики“, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при изслушването му в Комисията по икономическа политика и туризъм към НС, предава „Фокус“.

Депутатът от Коалиция за България Румен Гечев попита министър Стойнев какво прави правителството за икономизиране на външната политика на България.

„Какво ще направи държавата, за да подкрепи българския износ“, попита още Гечев.

„България има 52 търговски представители в 39 страни. Търговските представители трябва да са насочени към държави с висок икономически растеж - това са държавите в Азия, в Близкия изток и бившите съветски републики. Смятам да се пренасочат част от търговските представители в ЕС към държави като Китай, Ирак. Близо със 600% се е увеличил търговският обмен с Ирак. Създаде се специален отдел за координация на политиките между МВнР и МИЕ“, коментира министър Стойнев.

„В Китай имаме двама търговски представители. Това е недостатъчно. Тази година ще има трети представител“, посочи той.

„Колкото е по-малка една държава, толкова по-нужно е правителството да подкрепя бизнеса за излизане на външните пазари. Вътрешното потребление не е достатъчно. В програмата на правителството е заложена специална точка за икономизиране на външната политика. На среща с българските посланици в чужбина обясних, че трябват координирани действия от страна на търговските представители и българските посланици, за да може всяка българска фирма да усеща подкрепата на българските дипломатически служби“, каза още Драгомир Стойнев.

„България има проблем с количеството на произведените стоки, което важи за Китай и Русия. В момента правим всичко възможно да се модернизира технологично производството, за да може да се отговори на исканията за количество“, отбеляза икономическият министър.

„Комисията за защита на потребителите трябва да засили своите функции, така че гражданите да усещат подкрепа“, отговори Стойнев на въпрос на депутата от ДПС Йордан Цонев.

„В около 11 области смятаме, че има картелни споразумения. Какви мерки ще предложите тази есен?“, попита Цонев.

„През годините монополите се развиваха доста впечатляващо, никой не мислеше за защита на потребителите. Все още няма законодателство, което да окаже влияние върху този процес. Трябва да сме чувствителни по темата с господстващото положение. Предприемат се мерки от всякакъв характер. Трябва да има такова законодателство, което да накара гражданите да се чувстват спокойни и защитени“, заяви министърът.

„КЗП кандидатства по три програма за подобряване на административния капацитет и за намиране на ефективни инструменти за разрешаване на спорове. КЗП трябва да засили своите функции, така че гражданите да усещат подкрепа“, посочи Стойнев.
Йордан Цонев заяви, че мнозинството в парламента ще подготви пакет от мерки, който предвижда много сериозна атака срещу монополите и картелните споразумения, в това число договорите, които се предлагат на потребителите.

„Ще подготвим защита срещу неправомерно приложени такси“, добави Стойнев.

#Драгомир Стойнев #КЗП #монополи #картели #България #Близкия изток #Китай #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници