"За" и "против" окупацията

"За" и "против" окупацията
Снимка: offnews.bg
A A+ A++ A

Александър Кьосев: Като пропадне Клисура, няма да пропадне България

Българското общество видя как се избират хора, зад които има тъмни интереси и че зад политическия договор има лъжа. Това е политическото основание на протеста, който не подкрепя нито една партия, заяви Александър Кьосев - културолог, преподавател в Софийския университет пред БНТ.

„Думата оставка е само знак за нещо по-важно и по-съществено, за това че така повече не може. Живеем в извънредна ситуация. Основанието на протеста е, че има възмутени граждани, то не е нито ляво, нито дясно; нито образовано, нито необразовано; нито красиво, нито грозно", обясни Кьосев.

Посланието на протеста е, че така повече не може и думата оставка е само знак за това. Институциите в България не работят нормално и срещу това е протестът. Не е възможно да има нормален образователен процес в една държава, която не е нормална. Какво ще последва е въпрос на демократичен процес. В ситуация на тежка криза няма как да се иска ясен план и проект.

За възможното проваляне на академичната година Александър Кьосев отговори като литературния герой Боримечката: "Като пропадне Клисура, няма да пропадне България".

Николай Гочев: Протестиращите по-морални ли са?

Мисля, че трябва да се види същественото, а то е кой извършва това действие, на което сме свидетели. Има граждани, които са съобщили, че няма да се провеждат учебни занимания за определен срок и това е много сериозно. И трябва да се разбере кой прави това нещо и да се знае кой носи отговорност за това, за да може после да му се търси отговорност, заяви Николай Гочев – преподавател по старогръцка култура и литература, преводач на антични философски текстове, пред БГНЕС.

Да видим количеството. Колко са хората, които си мислят, че представляват СУ? Над 24 000 студенти, плюс докторантите, значи около 25000 обучаеми. Хората, заели се с това дело (бел. ред. – окупацията на СУ) трябва да бъдат много - да кажем 1/3. Физически може би не всеки може да вземе отношение. Но аз бих желал да видя между 8000 - 10 000 студенти, тогава бих казал да, тези хора са напълно представителни. Сега ние виждаме ли 10 000 студенти, за преподавателите нека да видим 700-800 преподаватели, сега не виждаме толкова. Въпросът е за представителността като възлагане. Хората могат да бъдат упълномощени.

В Академичния съвет хората са десетки - не много, но те са упълномощени, това са декани по факултети, студенти, тези хора са малко, но понеже са упълномощени, съгласно вътрешния правилник това е университетът, около Академичния съвет съществува Ректорския съвет, разбира се. Академичният съвет да каже какво се случва в момента. Другият критерий е нещо като качество. Въпросът за личните качества на хората, които са се заели с това дело.

Думата елитарност е тежка и рискована, но защо да не допуснем, че съществуват хора с по-висок морал от останалите и хора с отчетливо по-висока интелигентност? Подават се сигнали за съжаление и в този случай човек трябва да внимава какво му се казва и как.

Като се говори за морал и съвест кой може да каже къде е моралът повече и къде по-малко. Казва се, че Конституционният съд (КС) трябва да решава въз основа на морала. Това значи, че може би КС не действа в никакъв случай от морални съображения. Кой може да съди за това. Може ли един гражданин да каже конституционните съдии не действат спрямо морала. Как той е проверил морала? Има и такива студенти, които не съвпадат с действията на хората вътре в СУ. Как можем да разберем, че моралът на студентите, които искат да продължат семестъра си, е по-нисък от морала на студентите, които не искат семестъра да продължи. Това сигурен белег ли е за висок морал, да искаш оставката на правителството и т.н., заяви Николай Гочев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници