За пръв път в Меджлиса влизат забрадени депутатки

За пръв път в Меджлиса влизат забрадени депутатки
Снимка: actualno.com
A A+ A++ A

Турски телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк, Превод: "Фокус"

Наистина невероятно - за пръв път в турския Меджлис влизат забрадени депутатки. Това са четири народни представителки на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) от провинциите Кахраманмараш, Мардин, Денизли и Коня.

На 31 октомври в 14:00 часа вниманието на всички естествено се съсредоточи върху депутатките от ПСР Севде Баязит Качар, Гьонюл Бекин Шахкулебей, Нурджан Далбудак и Гюлай Саманджъ.

Същевременно като своеобразен контрапункт, депутатката от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Дилек Атагюн демонстративно свали жакета си и седна на своето място в пленарната зала с агресивна фланелка с портрета на Ататюрк.

Първите забрадени турски депутатки веднага дадоха повод за многозначителни изявления, очевидно визиращи разделението сред турското общество. От парламентарната трибуна последователно взеха думата депутати от основната опозиционна НРП, от легалната кюрдска Партия на мира и демокрацията (ПМД), от опозиционната Партия на националистическото движение (ПНД) и от управляващата ПСР.

Основни акценти и послания: НРП: Това не е борба за някаква свобода, след като лично премиерът Реджеп Тайип Ердоган изпраща дъщерите си да учат в чужбина, защото досега не можеха да се обучават забрадени в собствената си страната; ПМД: Изпитва задоволство от разрешаването на проблема с носенето на мюсюлмански забрадки на обществени места и оценява това като резултат на продължителна борба. Свободите обаче според турските кюрди не трябва да се ограничават само със забрадките, а да обхванат и други забрани в обществото, като например все още съществуващите ограничения по отношение на езика, на вярата, на културните особености. ПНД: Обикновен парламентарен ден в Меджлиса. Обаче целенасочено се осъществява агресивен мониторинг върху възгледите и разбиранията на обществото под претекст гарантиране на някакви свободи. Поставят се под микроскоп тези четири депутатки. Това не интересува никого; моля, проявете малко съпричастност.

Обръщаме се към мъжете – никой не се интересува как точно сте облечени. Партия на справедливостта и развитието изпитва удовлетворение от изявленията в Меджлиса и оценява това като очаквана от всички обществени прослойки обстановка и подход, защото по този начин се слага край на една от дългогодишните забрани в Турция. Също така приветства завърналите се от поклонение в Мека турски депутатки, станали по този начин хаджийки. Обръща се внимание, че всички народни представители отхвърлят опитите да се прави политика на гърба на жените, защото според управляващите много преди това е било необходимо да се предприемат подобни стъпки, ако в Конституцията наистина се визира една демократична и светска турска нация.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници