Проблемът с бежанците да се реши на европейско ниво, казва Плевнелиев

Проблемът с бежанците да се реши на европейско ниво, казва Плевнелиев
Росен Плевнелиев, Марко Контичели и Демостенис Стоидис се обединиха, че бежанците не са само проблем на отделните държави-членки, а общ европейски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и държавите-членки на Европейския съюз, които имат проблем с бежанска вълна, не трябва да бъдат оставяни самостоятелно да решават проблемите си, а е необходимо да се търси съдействие и подкрепа на европейско ниво, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Плевнелиев направи изявлението на среща с посланиците на Италия и Гърция в България, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Към двете държави също има засилен миграционен натиск, като на териториите им в момента има повече от 70 хил. бежанци.

Росен Плевнелиев, Марко Контичели и Демостенис Стоидис се обединиха, че бежанците не са само проблем на отделните държави-членки, а общ европейски.

От изключително значение е демонстрирането на солидарност в рамките на ЕС и предприемането на мерки на европейско равнище. Необходимо е да се изработи Стратегия на ЕС за бежанците и нелегалните имигранти, като този въпрос ще бъде сред приоритетите на Гръцкото и Италианското председателството на ЕС през 2014 г., посочиха двамата посланици.

Конкретни предложения се очакват и от създадената специална работна група под председателството на Европейската комисия.

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че на предстоящата среща на върха по Източното партньорство на ЕС в гр. Вилнюс в края на ноември, ще постави въпроса пред европейските лидери за интегриран подход на ЕС относно бежанската вълна, за повече солидарност и за общи мерки за справяне с този проблем.

#България #Италия #Гърция #бежанци #Росен Плевнелиев #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници