Европарламентът гласува 18 млн. евро помощ заради бежанците

Европарламентът гласува 18 млн. евро помощ заради бежанците
Комисията по бюджети на Европейския парламент одобри отпускането на допълнителни 18 млн. евро помощ, за страните-членки на ЕС, които трябва да се справят с бежанската вълна. Снимка: www.dw.de
A A+ A++ A

Комисията по бюджети на Европейския парламент одобри отпускането на допълнителни 18 млн. евро помощ, за страните-членки на ЕС, които трябва да се справят с бежанската вълна от Сирия, предаде БГНЕС.

"Новата сума трябва да бъде одобрена и от страните членки, но ако всичко върви гладко, Европейската комисия ще може да разпредели до 2-3 седмици парите, според нуждите на държавите, поискали помощ", каза Ивайло Калфин, който е член на бюджетната комисия на Европарламента, съобщиха от пресофиса на евродепутата. Средствата се прехвърлят от други програми, които няма да могат да бъдат похарчени тази година.

Те ще се добавят към 14,4 млн. евро, които наскоро бяха пренасочени от бюджета на ЕС за 2013 г. със същата цел. Вотът по дългосрочния бюджет беше отложен за следващото заседание на бюджетната комисия, насрочено за 14 ноември.

Ако тогава регламентът за дългосрочния бюджет бъде приет, ще бъде възможно Европейският парламент да го гласува окончателно на пленарната си сесия в Страсбург след две седмици, както е планирано и той ще започне да действа от 1 януари 2014 г.

#бежанци #бюджет #Ивайло Калфин #ЕС #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници