Ковачева: Докладът на ЕК е балансиран

Ковачева: Докладът на ЕК е балансиран
Положително е оценено стартирането на Закона за съдебната власт след промените за атестирането и повишаването на магистратите“, коментира Диана Ковачева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Докладът на Европейската комисия за България е балансиран, заяви правосъдният министър Диана Ковачева.

„Оценено е положително началото на Специализирания съд и прокуратура. Оценено е, че в парламента е внесен закон за имуществото, придобито със средства с неизяснен произход. Положително е оценено стартирането на Закона за съдебната власт след промените за атестирането и повишаването на магистратите“, коментира още Диана Ковачева, цитирана от БГНЕС.

Тя обясни, че днес по време на заседанието на Министерския съвет в законодателната програма на кабинета за първата половина на 2012 г. са включени промени в Закона за съдебната власт, с които ще се променят процедурите за номиниране и избиране на следващия Висш съдебен съвет (ВСС).

„Като успешна се отчита и дейността на Комисията за конфликт на интереси“, допълни правосъдният министър.

България е отбелязала напредък по отношение на някои мерки в съдебната система и правораздавнето, но трябва да свърши още много работа, според междинния мониторингов доклад за страната, изготвен от Европейската комисия и публикуван днес.

Докладите на Комисията относно напредъка на България след присъединяването към ЕС по т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП) се публикуват два пъти годишно, като февруарският междинен доклад съдържа само технически, но не и политически оценки.

#МСП #Механизъм за сътрудничество и проверка #доклад #ЕС #ВСС #Висш съдебен съвет #Специализирания съд #ЕК #Европейската комисия #България #правосъден министър #Диана Ковачева #Комисията за конфликт на интереси #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници