Кметът на Вилнюс погна ромите с багер

Кметът на Вилнюс погна ромите с багер
Кметът на Вилнюс Артурас Зуокас реши все пак „за назидание“ да разруши няколко ромски къщи. Снимка: lithuaniatribune.com
A A+ A++ A

Артурас Зуокас - кметът на Вилнюс, столицата на Литва, започна акция по разрушаването на незаконните постройки в ромския катун в покрайнините на града.

Част от ромския квартал беше разрушена в понеделник, след като местните власти стартираха кампания срещу незаконното строителство и търговията с наркотици в района, съобщи информационна агенция „Регнум“.

Независимо от заплахата на ромите „да пуснат кучетата“ и да защитят своето временно местообиталище, кметът на Вилнюс Артурас Зуокас реши все пак „за назидание“ да разруши няколко ромски къщи, съобщиха от пресслужбата на градския общински съвет.

Според кабинета на кмета работниците вече са разрушили няколко незаконни постройки, което е заснето от местните жители. Междувременно се разбра, че ромите са се заканили да опустошат вилата на кмета.

С помощтта на багер от градската управа сринали три къщи в село Киртимаи, в което ромската част от населението преобладава.

Ромският лидер Стемонас Висоцкис на свой ред разкритикува управниците за изолацията и бедността на ромското малцинство.

„Казвате, че всички тук сме нелегални, но какво сте направили вие, за да ни помогнете? Да помогнете на народа ни? Нищо, само си пиете чая, строите палати и сега ни пращате багери в селото“, възмути се той.

#Литва #Вилнюс #роми #незаконни постройки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници