Бой в турския парламент, протести по улиците

Бой в турския парламент, протести по улиците
Близо 20 хиляди души протестираха в събота вечерта по улиците на турската столица Анкара срещу правителството на премиера Реджеп Ердоган.Снимка:ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 20 хиляди души протестираха в събота вечерта по улиците на турската столица Анкара срещу правителството на премиера Реджеп Ердоган, което се тресе от корупционен скандал, предаде Би Ти Ви.

Междувременно проектозакон предизвика скандал и бой в парламента на страната. Скандалът е свързан с финансови злоупотреби. В него са замесени няколко правителствени фигури и известни бизнесмени. Самият Ердоган обвинява противниците си в заговор и непрекъснато изтъква, че полицията и правосъдието искат да го свалят чрез антикорупционни разследвания.

В същото време обаче Ердоган се опитва да политизира съдебната власт с проектозакон. По време на обсъждането му в събота  турски депутати от Правната комисия в парламента се сбиха. Един от депутатите скочи на маса и започна да рита колегите си, докато те се биеха. Хвърчаха папки с документи, бутилки с минерална вода и дори таблет. Ситуацията е комична, но проблемът е сериозен.

Ердоган иска радикална реформа на Висшият съвет на съдиите и прокурорите на Турция - уволняване на цялата администрация и ръководството на съвета, отмяна на решенията му и концентриране на цялата власт в ръцете на правосъдния министър.

От Висшият съвет на съдиите и прокурорите заявиха, че предлаганите промени противоречат на принципа за правовата държава, залегнал в конституцията, защото съветът става зависим.

#Реджеп Ердоган #Ердоган #Турция #Анкара #законопроект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници