Френският посланик: Полицията във Варна да пази Стефани дьо Мартие

Френският посланик: Полицията във Варна да пази Стефани дьо Мартие
Амбициите на един посланик винаги са отношенията между собствената му страна и страната, в която работи да се подобряват и развиват, заяви френският посланик. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Амбициите на един посланик винаги са отношенията между собствената му страна и страната, в която работи да се подобряват и развиват. Имам голям шанс да бъда в страна, която като моята, е в ЕС. Това означава, че имаме много неща, които ни сближават, заяви посланикът на Франция у нас  Ксавие Лапер дьо Кабан в интервю за предаването "Неделя 150".

"Бариерите започват да падат. От 1-ви януари тази година всички българи имат право да търсят и намерят работа в ЕС. Нямат избор другите страни. Вие имате това право. Ако искате да отидете във Франция и там да намерите работа, това ви е право, което никой не може да оспори. Това е факт. Тази бариера падна. За Шенген – мисля, че това е малка бариера", разясни Кабан в отговор на въпрос за трудовите ограничения за българи във Франция.

Посланикът на Франция коментира и инцидента с лидера на "Атака" Волен Сидеров на летище Варна: Аз приех в деня след инцидента шефа на държавния протокол и получих извинение от него. Мисля, че е нормално тези неща, които една страна иска да каже на друга страна да използва посолствата. Затова мисля, че беше много добре, че шефът на протокола направи тази постъпка. Дори искам да кажа, че тази постъпка е дипломатична и изключителна, защото по принцип посланиците отиват в МВнР. Много рядко протоколът идва в посолството, така че жестът беше много значим. От самия Волен Сидеров не съм получил извинение. Мисля, че неговото поведение беше нарочно.

По отношение на думите на Сидеров, че служителката на френското посолство е засегнала достойнството на България, той заяви: Ако достойнството на България е изцяло във Волен Сидеров, дори ако това е факт, тя нищо не му е казала. Тя е спала и той е говорил много силно, казал й, че била терорист, шпионин, лъжкиня. Това са неща, които не са нормални. Това мисля, че не е важно, защото всички българи знаят кой е човекът, казал това и не е изненадващо. Най-големият проблем е снимането на документите, защото този човек е член на парламента, чиято задача е да прави закона. Той не е полицай. Ако мисли, че като депутат има право да бъде полицай, мисля, че той не знае какво е да бъде депутат в демократична страна. Ще има разследване и прокурор ще го узнае това. Това, което сега е много сериозно и неприятно е, че той е изискал да види паспорта. Той няма това право. Посланик Кабан отказа да коментира какви последствия може да има от случилото се. Той обясни, че анонимни лица изпращат неприятни съобщения на пострадалата служителка и разпространяват данните й, снимани от лидера на "Атака" и ще поиска МВР да осигури охрана на френския културен аташе Стефани дьо Мартие: Това е много неприятно. Ще искам полицията във Варна да я защитава няколко седмици, докато всичко се успокои.

#Атака #Волен Сидеров #Варна #Франция #Ксавие Лапер дьо Кабан #Кабан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници