Експерт: Сметката за ток изглежда като китайски йероглифи

Експерт: Сметката за ток изглежда като китайски йероглифи
Европа иска пълно разделение между производител, разпространител и продавач на дребно на ток.
A A+ A++ A

Сметката за консумирана електроенергия трябва да е разбираема за гражданите. В момента на тях сметките за ток са им неясни като китайски йероглифи, заяви шефът на икономическия екип на „Движение България на гражданите“ Бисер Манолов по Би Ти Ви.

„Европа иска пълно разделение между производител, разпространител и продавач на дребно на ток“, каза икономическият експерт и подчерта, че всички правителства до момента са работили на принципа на монополизма и в държавата се толерират и държавните, и частните монополи.

Според Манолов правителствата са свързани с монополите по начина, по който провеждат политиките си. Той подчерта като негативна практика държавата да извършва интервенции в процеса на ценообразуването.

„В момента сметките за ток на българите уж се намалявали, но за сметка на държавна намеса в икономиката“, посочи той и обясни, че е недопустимо със закон държавата да се бърка в свободния енергиен пазар. Той каза, че търсейки социален ефект, цените на тока за домакинствата са два пъти по-ниски от тези за бизнеса и това вмешателство на държавата не е социална политика, за каквато се представя, а чист популизъм.

#Бисер Манолов #Манолов #ток #„Движение България на гражданите“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници