Египет съди 20 журналисти на "Ал-Джазира" за тероризъм

Египет съди 20 журналисти на "Ал-Джазира" за тероризъм
Махемед Адел Фахми от египетско-канадски произход, египтянинът Бахер Махамед и австралиецът Питър Грест и бяха арестувани на 29 декември в хотел в Кайро. Снимка: guardian.co.uk
A A+ A++ A

Двадесет журналисти от сателитната телевизия „Ал-Джазира“ ще бъдат съдени в Египет по обвинения в разпространяване на „невярна информация“, съобщава прокуратурата в страната.

16 от тях, египтяни, са обвинени в принадлежност към „терористична организация“ и „увреждане на националното единство и обществения мир“.

Четиримата чужденци - двама британци, австралиец и холандец, са обвинени в „сътрудничество с египтяните, като им предоставяли пари, оборудване, информация и разпространявали невярна информация, целяща да покаже на външния свят, че в страната има гражданска война“.

От 20-те обвинени само осем са задържани, а останалите се издирват.

Прокуратурата не разкрива самоличността на арестуваните.

Трима журналисти на „Ал-Джазира“ - австралиецът Питър Грест, Махемед Адел Фахми от египетско-канадски произход и египтянинът Бахер Махамед бяха арестувани на 29 декември в хотел в Кайро.

Прокуратурата ги обвини, че поддържат връзки с „Мюсюлмански братя“, смятани от властите за терористична организация, предава БГНЕС.

#журналисти #Египет #Кайро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници