Плевнелиев предлага референдум с три въпроса за изборната система

Плевнелиев предлага референдум с три въпроса за изборната система
„Предлагам националният референдум да се произведе съвместно с предстоящите през месец май избори за членове на Европейския парламент от Република България", каза още президентът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще предложи на Народното събрание да се проведе национален референдум, състоящ се от три въпроса, свързани с изборната система.

Държавният глава предложи следните въпроси:

„Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?“

„Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?“

„Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“

Пленелиев предлага допитването да бъде проведено заедно с изборите за Европейски парламент.

„Гражданското общество недвусмислено показа своята готовност да бъде активен участник при взимането на решения. Всички политици призовават да използваме позитивната гражданска енергия. Нека го направим по най-демократичния начин – чрез референдум. Затова ще се възползвам от правото, което ми дава законът, и ще предложа на Народното събрание да вземе решение за произвеждане на национален референдум“, се обърна Плевнелиев към нацията.

„Предлагам националният референдум да се произведе съвместно с предстоящите през месец май избори за членове на Европейския парламент от Република България. По този начин, с възможно най-малко средства, обществото ще изрази позиции по важни въпроси, които се отнасят до политически права на българските граждани, които са в основата на демокрацията. Апелирам към народните представители да вземат решение за произвеждането на общонационално допитване по тези въпроси, което, вярвам, ще помогне за стабилизиране на институциите в България и за повишаване на общественото доверие”, каза още Плевнелиев по БНТ.

#изборна система #референдум #Росен Плевнелиев #задължително гласуване #мажоритарен вот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници