Международен доклад: България е лентяй във външната политика

Международен доклад: България е лентяй във външната политика
Снимка: www.bulgaria-news.bg
A A+ A++ A

Българската външна политика е остро критикувана в доклад на авторитетна международна неправителствена организация, представен в понеделник в София. В изследването на Европейския съвет за външна политика България е определена като „лентяй“ по външнополитическите въпроси, важни за ЕС през изминалата година, предаде БНР.

Страната ни е в групата на така наречените изостанали страни „лентяи“ наред с Гърция. Тя не е отбелязала никакви точки и в другата таблица от изследването, където се класират лидерите в европейската външна политика. Основна причина за това, според доклада, е ативната роля на правителството за ускоряване на строителството на газопровода „Южен поток“, въпреки че той не отговаря на европейските правила, поясняват анализаторите от Европейския съвет за външна политика.

В доклада се споменава като проблем и намерението за рестарт на АЕЦ „Белене“.

„България е възприемана като страна, която подкопава политиката на ЕС да намали енергийната си зависимост от Русия. Ако няма руски монопол в нашия енергиен пазар, това автоматично би означавало, че Русия няма да може политически да манипулира Евросъюза“, коментира естонката Кадри Лийк, която е старши анализатор за Европа в лондонския офис на организацията.

#ЕС #България #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници