Сърбия ще помогне на Македония за евроинтеграцията

Сърбия ще помогне на Македония за евроинтеграцията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Интензивен политически диалог и ръст в икономическото сътрудничество отчитат президентът Томислав Николич, премиерът Ивица Дачич и външният министър Иван Мъркич при разговорите им с македонския министър на външните работи Никола Попоски в Белград.

"Отношенията между двете страни са изключителни и нищо не може да ги наруши" категоричен е Николич "По отношение на проблема със Сръбската православна църква и непризнаването й на Македонската църква политиците трябва да помогнат колкото е възможно и този въпрос да не пречи на отношенията ни".

Диалогът предвижда среща между двете църкви в манастира Прохор Пчински, на която ще присъстват и държавните глави на двете страни.

"Сърбия ще направи всичко, за да помогне на Македония по пътя на нейната евроинтеграция, защото тя /Сърбия, бел.ред./ увеличи приятелствата си по света и има желание да подкрепи инициативата за разрешаване на спора между Македония и Гърция" допълни той.

Приоритетни в отношенията между Сърбия и Македония са инфраструктурните връзки - жп и магистрали, свързването на електрическите мрежи, както и полицейското сътрудничество в областта на нелегалните имигранти, наркотрафика и търговията с хора.

Все още се дискутира премахването на митническите ограничения в търговията.

Дипломацията на Македония отрича да са водени разговори за посредничество на Сърбия в спора между властите в Скопие и Атина, предаде БГНЕС и Танюг.





#Сърбия #Македония #евроинтеграция #Томислав Николич #Ивица Дачич #Ивица Дачич #Иван Мъркич #Никола Попоски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници