Бюлетините стават като фишове за тотото

Бюлетините стават като фишове за тотото
A A+ A++ A

Бюлетините, с които ще избираме депутати за европейския и за националния парламент, както и за общински съветници, стават вече като фиш за тотото, установи „24 часа“ чрез тълкувателно запитване до експертите, с които Мая Манолова изкова новия Изборен кодекс.

Новият Изборен кодекс бе окончателно приет от Народното събрание в петък вечерта.

Дизайнът на бюлетината предвижда имена в нея да не се изписват с изключение на названията на партиите, коалициите и инициативните комитети. Преди в „хармониките“, с които гласувахме, фигурираха и първите трима кандидати. Лични имена няма да има.

В дясната част срещу съответната политическа сила ще са номерираните квадратчета, в които по желание ще отбелязваме по една преференция. На всяко число отговаря позицията в листата на съответен кандидат, а гласоподавателят ще се запознава с този списък на входа на секцията. Там ще има табло, на което с един и същ размер, вид и формат шрифт ще са изписани имената и номерата им.

В тъмната стаичка избирателят ще трябва да помни не само номера на предпочитаната партия или коалиция (традиционно изтеглен при жребий в ЦИК), но и този на кандидата от листата, който според него заслужава да е първи. Преференции няма да има само на мажоритарните вотове - за президент и за кмет.

#Бюлетините #Изборен кодекс #бюлетината #кандидати #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници