Приднестровието се опасява от руска агресия

Приднестровието се опасява от руска агресия
Руската армия в международно непризнатата Приднестровска молдовска република е в бойна готовност. Снимка: sgroysman.wordpress.com
A A+ A++ A

Руската армия в международно непризнатата Приднестровска молдовска република е в бойна готовност. Молдовците се опасяват, че Кримската криза би могла да се пренесе при тях, предаде darikfinance.bg, цитирайки Дойче веле.

Войниците на 14-а руска армия са в Молдова още от времето на СССР. След разпада на Съветския съюз части на руската армия се намесват във военния конфликт, възникнал между вече независимата република Молдова и непризнатата държава на нейна територия Приднестровска молдовска република. Руснаците тогава застават на страната на сепаратистите, а бойните действия са прекратени през 1992 г.

Въпреки че през 1999 г. беше подписано споразумение за изтегляне на руските войски от региона, и днес Москва продължава да държи свой военен контингент в Приднестровието. Руският депутат Роман Худеаков поиска от външното министерство в Москва да бъде ускорена процедурата за признаването на Приднестровската република и присъединяването ѝ към Руската федерация.

Аргументът на Худеаков, който е родом от Приднестровието, гласи, че Румъния можела да предприеме военни действия с цел анексирането на Молдова. И Кишинев, и Букурещ обаче отричат подобни твърдения.

#армия #Република #Букурещ #Приднестровие #Москва #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници