Грешни заплати или грешни статистики

Грешни заплати или грешни статистики
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Едва ли казаното в понеделник от председателя на Народното събрание Михаил Миков, че народните представители няма да замразяват заплатите си през 2014 г., може да бъде тълкувано различно от това, че депутатите ще увеличат месечното си възнаграждение.

Няма нужда и от интерпретации в тази посока, защото има факти – управляващите вече получиха с 351 лв. повече през януари и с цели 561 лв. повече за втория месец на 2014 г.

Миков бърза да посочи, че „когато в цялата страна има ръст на заплатите, е ненормално да се замразяват тези на депутатите“.

„Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм“, казва още той и добавя, че „не е нормално да не действат универсалните правила – щом националната статистика отчита ръст в доходите, това да се отразява на всички“.

Като основание за увеличението Миков посочва нови данни от НСИ за последното тримесечие на 2013 г., където се вижда увеличение на доходите спрямо същия период на 2012 г.

Ако погледнем статистика на НСИ обаче, виждаме скандални неща – въпросното увеличение на депутатските заплати през последните два месеца от над 900 лв. е почти 50% повече от заплатите, които хората са получили през последното тримесечие на 2013 г. – 663 лв. за октомври, ноември и декември общо!

Тук трябва да се отбележи, че Новините.бг се опита да се свърже с Националния статистически институт неколкократно, за да провери достоверността на изнесената информация, но освен прехвърляне по отдели и неприети обаждания, конкретни потвърждения или опровержения не бяха получени.

Още повече че това е Национален статистически институт на развита държава в Европейския съюз – подобни грешки са недопустими и нелепи, ако ги има.

Въпросните малко повече от 900 лв. вървят с две възнаграждения от по 2196 лв., което прави общо 5304 лв. в депутатски заплати, изплатени за януари и февруари – немалка сума, имайки предвид, че парламентът няма дори два пълни месеца работа, тъй като първото заседание за 2014 г. бе открито на 15 януари.

Парламентарните хватки с липса на кворум може би не обслужват всички партии в НС, но обслужват всички народни представители – няма кворум, няма работа... но заплати има...

Бившият министър на вътрешните работи отбелязва, че заплатите на депутатите са били замразени през 2010 г. на нивата от декември 2009 г. – въпросните 2196 лв.

Ако пак погледнем статистиката на НСИ, който, трябва да повторим, че нито отрече, нито потвърди информацията, виждаме следното: българинът е получил средно от заплата 1928 лв. през 2009 г, 1857 лв. за 2010 г., 1960 лв. за 2011 г. и 2281 лв. за 2012 г., което прави 8026 лв.

Така излиза, че според данните, които Михаил Миков цитира, това, което народът изкарва за четири години, депутатите печелят за по-малко от четири месеца.

Човек би си помислил, че данните на НСИ са грешни, което би било абсолютно резонно обяснение.

Защо тогава председателят на Народното събрание посочва данни, които изглеждат фактически грешни?

Но и това не е проблемът.

Проблемът е в морала – понятие, което депутатите слагат често до думата политика, но не и в самата политика.

#депутати #заплати #Народно събрание #Михаил Миков #НСИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници