120 хиляди ученици на матури

120 хиляди ученици на матури
Близо 120 хил. ученици от 7. и 12. клас се явяват на изпит. Снимка: vzor.org
A A+ A++ A

Близо 120 хил. ученици от 7. и 12. клас се явяват на изпит. За трета година матурите и външното оценяване по български език и литература се провеждат две в едно. За да се ограничат възможностите за преписване, зрелостниците ще се явят на изпит в други училища, а не в тези, в които учат.

Точно в 8 ч. ще започне матурата за дванайсетокласниците. Два часа по-късно започва външното оценяване за учениците от 7. клас. Задължително условие е зрелостниците да пишат с черна химикалка, а кандидат-гимназистите - със синя. Иначе форматът на изпитите остава без промяна.

Рано сутринта в сряда бяха изтеглени въпросите и темата за зрелостниците. Това се прави с цел да се гарантира тайната на теста. Самият вариант, по който ще пишат абитуриентите, ще започне да се съставя три часа преди началото на изпита.

От тази година има и предварителна скала, която ще преобразува точките в оценки. Над 14 000 квестори ще следят за опити за преписване.

Вторият задължителен изпит за учениците от 7. и 12. клас ще се проведе в петък.

"Живот и изкуство" в стихотворението „Кино" на Никола Вапцаров - това е темата на 41-вата задача, по която зрелостниците пишат литературно интерпретативно съчинение или есе на матурата по Български език и литература.

#матури #ученици #химикалка #оценки #изпит #училища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници