Русия, Беларус и Казахстан основават Евразийския икономически съюз

Русия, Беларус и Казахстан основават Евразийския икономически съюз
Идеята на руския президент Владимир Путин е организацията да бъде предшественик на бъдещ по-голям съюз, който да обедини част от бившите съветски републики. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В четвъртък в казахстанската столица Астана руският президент Владимир Путин, белоруският Александър Лукашенко и казахстанският Нурсултан Назърбаев ще подпишат договора за създаването на Евразийския икономически съюз. Той ще влезе в сила от 1 януари 2015 г., съобщава "Дневник". 
 
Трите страни подчертават, че обединението цели единствено икономическо сътрудничество. Първоначалният вариант на документа е включвал и политическо съдействие, миграционни политики, общо гражданство и обща защита на гражданите, но той беше отхвърлен.

"Трите държави се задължават да гарантират свободното движение на стоки, услуги, капитали и работници и да координират политика си в областта на енергетиката, индустрията, земеделието и транспорта", гласи съобщение на Кремъл за мероприятието.

Към момента Москва, Минск и Астана са част от единен Митнически съюз, създаден през 1994 г.

Идеята на руския президент Владимир Путин е организацията да бъде предшественик на бъдещ по-голям съюз, който да обедини част от бившите съветски републики. Руският президент дълго време убеждаваше Украйна също да се включи в него, но след избухването на проевропейските протести в страната през ноември миналата година тази възможност вече не стои на дневен ред.

На 10 октомври 2000 г.  г. в  Астана  (Република Казахстан) от главите на държавите (Беларус, Казахстан, Киргизия, Русия, Таджикистан) е подписан Договор за учредяване на Евразийската икономическа общност.

През август 2006 г. на Междудържавния съвет на ЕАИО е взето принципно решение за създаване на митнически съюз в състав от само 3 държави, готови за това - Беларус, Русия и Казахстан.

#Владимир Путин #Александър Лукашенко #Нурсултан Назърбаев #Евразийския икономически съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници