Спешно за спешната помощ

Спешно за спешната помощ
Максим Бехар. Снимка: M3 Communications Group
A A+ A++ A

Преди време кореспондент на „Файненшъл Таймс“ бе описал странностите на държавата ни по следния начин.

Страна с прекрасни хора, уникална природа, но и със своите странности. Като например – кацаш на летище, което се казва „Враждебна“, и отиваш в най-скъпарския квартал, който пък се казва „Хладилника“...“

Същият този чужденец, ако се беше разходил вчера в центъра на София, със сигурност щеше да си помисли, че България е пред национална катастрофа или ни е връхлетяло огромно бедствие, наистина огромно. Как иначе някой можеше да си обясни колоната от линейки с включени светлини, гордо дефилираща в центъра на София пред обективите на десетки фоторепортери?! Видях ги и в първия момент изтръпнах, после включих радиото в колата, откъдето на живо вървеше репортаж от... протеста на лекарите от спешната помощ. Вцепених се. Ами ако в тази минута някой в „Люлин“ или в „Младост“ се нуждаеше от наистина спешна помощ, ако някой в тази секунда умираше, ако на другия край на града някой друг броеше минутите кога ще дойде линейка?...

Не мога да приема и никога няма да приема, че някой може да си играе с живота на хората. Още повече лекари, не само дали своята клетва, но и професионалисти, към които всички храним огромно уважение и респект. В модерния свят има хиляди начини едно искане да бъде заявено или постигнато. Не само социалните медии са място, където лекари, сестри, фелдшери, шофьори и служители могат да кажат истините за спешната ни помощ, могат да алармират за тревожните неща и да предизвикат дискусии. Има още десетки места и начини това да стане.

Факт е, че правителството трябва да направи спешно много неща за спешната помощ. И едва ли има нещо по-спешно от това сега. Съгласен съм, че не е логично парламентът да има 100, или колкото са там, коли, а в София спешната помощ да разполага с пет пъти по-малко. Въпреки че сравнението с парламента си е чист популизъм, то все пак е показателно. Заплатите на лекарите, на всички служители в спешната помощ трябва да са най-високите в бранша, техните условия трябва да са най-добри.

И още – със сигурност трябва да има необходимите предпоставки и улеснения в България да се появят и частни клиники, които да предлагат същата услуга и държавата да ги подкрепя в това. Конкуренцията никога не е родила нищо лошо, а точно обратното – държавата ще има конкуренция и това ще я направи много по-гъвкава и иновативна.

И накрая – нека никога повече да не виждаме по улиците стачкуващи лекари от спешната помощ! Както военните и полицаите имат своите ограничения, бих предложил същото да важи и за тези лекари.

Защото стачкуващи служители на спешната помощ са... доста по-лошо от това летището да се казва „Враждебна“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници