Замениха американски войник за петима затворници от Гуантанамо

Замениха американски войник за петима затворници от Гуантанамо
Единственият пленен от талибаните американски войник, сержант Боуи Бъргдал, беше освободен срещу петима затворници от Гуантанамо. Снимка: natgeotv.com
A A+ A++ A

Единственият пленен от талибаните американски войник, сержант Боуи Бъргдал, беше освободен след близо пет години в плен и е предаден на САЩ, обяви президентът Барак Обама, цитиран от „Ройтерс” и АП.

Вашингтон ще предаде петима затворници от Гуантанамо под попечителството на Катар в замяна.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл потвърди информацията и посочи, че е уведомил Конгреса за решението петимата затворници от Гуантанамо да бъдат изпратени в Катар.

Бъргдал беше освободен след месеци на непреки преговори между САЩ и талибаните, при които Катар действаше като посредник. Специалните сили на САЩ са прибрали Бъргдал при размяна в Източен Афганистан, без да се стигне до насилие.
28-годишният Бъргдал, родом от американския щат Айдахо, беше заловен при неизяснени обстоятелства в Източен Афганистан на 30 юни 2009 г., около два месеца след пристигането си в страната.

В специално изявление от Розовата градина на Белия дом Обама подчерта, че САЩ никога не изоставят своите военнослужещи и каза, че докато Бъргдал е бил в плен, той „не е бил забравен". До президента стояха развълнуваните родители на сержанта.

Конгресът на САЩ не е бил уведомен за военната операция по освобождаването на американския сержант Боуи Бъргдал в замяна на пускането от военния затвор в Гуантанамо на петима талибански командири, защото животът на пленника бил в опасност.

#затворник #войник #сержант #Барак Обама #Чък Хейгъл #Айдахо #Гуантанамо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници