Хуан Карлос – героят на демокрацията с опетнен имидж

Хуан Карлос – героят на демокрацията с опетнен имидж
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Крал Хуан Карлос, който абдикира днес на 76-годишна възраст, отведе Испания към демокрация след десетилетна диктатура и осуети военен преврат, спечелвайки си уважението на по-голямата част от обществото, но по-късно то рухна заради поредицата скандали около кралското семейство.

Хуан Карлос изигра решаваща роля в съвременната испанска история, когато стана първият от 44 години коронован държавен глава след смъртта на генерал Франсиско Франко. Той се възкачи на трона дни след смъртта на Франко през ноември 1975 г., като беше определен за наследник от самия диктатор.

„Моят баща винаги казваше..., че имал амбицията да стане кралят на всички испанци, и съм много горд, че превърнах мечтата на моя баща в безспорна реалност“, казва Хуан Карлос в единствената си официална биография, публикувана през 1993 г. Говори се, че като определен наследник на Франко Хуан Карлос бил замерян с плодове при пътуванията си в Испания по време на диктатурата, но след като бил коронован, непосредственият му стил му спечелил симпатиите на мнозина испанци.

Освен това той показва твърд характер, когато е най-необходимо. Хуан Карлос осуетява надеждите на франкистите за удължаване на авторитарното управление. Вместо това той контролира създаването на нова система на парламентарна монархия с нова конституция, която е одобрена на референдум през 1978 г.

Блокира опит за преврат

Хуан Карлос беше уважаван и заради помощта си за осуетяването на опит за преврат през февруари 1981 г. от военни, които нахлуват в сградата на парламента, като стрелят и няколко часа държат депутати за заложници. Появата на краля по телевизията, призоваващ за подкрепа за демократичното правителство, способства за блокирането на опита. „Знаех, че военните щяха да се съгласят, защото бях посочен от Франко“, казва по-късно кралят и допълва, че познавал повечето офицери от дните си във военната академия и бил техен главнокомандващ.

След бомбените атентати срещу влаковете в Мадрид през март 2004 г. Хуан Карлос и съпругата му кралица София пренебрегват протокола на мемориалната служба и лично утешават семействата на около 191 загинали.

Но по-късно имиджът на краля пострада от скандал. Един от най-тежките беше разследването за корупция срещу съпруга на най-малката му дъщеря Кристина, олимпийския шампион по хандбал Инаки Урдангарин, който избухва през 2011 г. Урдангарин се яви в съда, но отрече да е вършил нередности. Кристина беше свързана с бизнес делата на съпруга си и беше посочена като заподозряна през януари 2014 г. за предполагаеми данъчни измами и пране на пари.

По време на разпит при закрити врата пред съдия-следовател през февруари тя отрече да е знаела за бизнес делата на съпруга си. Корупционното петно върху кралското семейство възмути много испанци, страдащи от икономическата криза, политиката на строги икономии и нарастващата безработица.

Запален спортист, Хуан Карлос е известен с дългогодишната си страст по лова. През 1956 г., по това време едва на 18 години, брат му Алфонсо е прострелян и убит при инцидент пред очите му. Двамата братя играели с оръжие по това време. През 2012 г. мнозина испанци бяха разгневени, когато узнаха, че кралят бил на луксозно сафари за лов на слонове в Ботсвана, сметнато за недопустима екстравагантност по време на рецесия.

Пътуването до Ботсвана беше разкрито само защото Хуан Карлос си счупи дясната бедрена кост и беше транспортиран в родината си, за да бъде подложен на операция. Това подкопа предишни изявления, че загубил съня си, мислейки за безработните млади хора. На фона на признаци, че общественото мнение за монархията се влошава заради икономическата криза, кралят се извини публично за пътуването си след излизането си от болницата на патерици.

Здравословните му проблеми породиха още въпросителни относно царуването му. Между май 2010 и ноември 2013 г. той се подложи на девет операции – за отстраняване на доброкачествена бучка в белия му дроб, на дясното коляно, на ахилесовата пета, заради дискова херния, две операция на дясната бедрена кост и три на лявата.

Изследване от януари 2014 г., публикувано от дясноцентристкия вестник „Мундо“, показа, че броят на хората с високо или много високо мнение за краля е намалял с 9% през 2013 г. до 41%. Броят на хората, които искаха абдикацията му в полза на сина му принц Фелипе, нарасна със 17% до 62%, показа още изследването на института Сигма Дос.

Фелипе, който ще бъде коронован като наследник на Хуан Карлос, има две по-големи сестри, но Испания запазва правото на първородния син да наследи трона. След аферата с лова на слонове експерти предупредиха, че уважението към Хуан Карлос не означава сляпа подкрепа за короната. „Кралят има престиж и авторитет, защото беше двигателят на политическия преход. В Испания хората са повече хуанкарлисти, отколкото монархисти“, заяви специалистът по монархията Антонио Торес дел Морал през април 2012 г.

Източник: АФП

#Хуан Карлос #Испания #Мадрид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници