Хиляди испанци поискаха референдум за отмяна на монархията

Хиляди испанци  поискаха референдум за отмяна на монархията
Снимка: www.cuartopoder.es
A A+ A++ A

Хиляди испанци излязоха по улиците на големите градове в страната, за да настояват за провеждане на референдум за бъдещето на монархията. Организацията им бе направена спонтанно в социалните мрежи веднага след като бе съобщено, че 76-годишният крал Хуан Карлос ще абдикира в полза на сина си принц Фелипе. Това обяви в понеделник премиерът Мариано Рахой, съобщава испанският вестник „Мундо“.

Основните демонстрации се проведоха на площад „Пуерта дел Сол“ в Мадрид, където се събраха над 20 000 демонстранти. В Барселона на площад „Каталуня“ също се събраха хиляди протестиращи. Във Валенсия дори бяха изнесли гилотина, с която „да отрежат главата на монархията“.

Протести се проведоха и извън пределите на Испания, в 30 града на Европа и Латинска Америка. Само за няколко часа в интернет бяха събрани 100 000 подписа в подкрепа на референдум дали Испания да остане монархия. 

Републиканците от цялата страна скандираха: Borbones, a las elecciones! („Семейство Бурбон, на избори“). 

Хуан Карлос се възкачи на трона след смъртта на Франсиско Франко през 1975 г. и стана популярен, ръководейки прехода на Испания към демокрация.

Той свика извънредно правителствено заседание във вторник и отбеляза, че за абдикацията ще бъде необходимо одобряването на закон. В речта си 76-годишният монарх изрази „желанието за обновление и поправяне на грешките“.

Хуан Карлос посочи, че синът му „има зрелостта, подготовката и чувството за отговорност, които са необходими, за да застане начело на държавата“.  

Уважението на по-голямата част от обществото към краля рухна заради поредицата скандали около кралското семейство. Запален спортист, Хуан Карлос е известен с дългогодишната си страст по лова. През 1956 г., по това време едва на 18 години, брат му Алфонсо е прострелян и убит при инцидент пред очите му. Двамата братя играели с оръжие по това време. През 2012 г. мнозина испанци бяха разгневени, когато узнаха, че кралят бил на луксозно сафари за лов на слонове в Ботсвана. Това бе сметнато за недопустима екстравагантност, защото стана по време, когато бяха орязани всички социални програми за бедните испанци. Освен това кралят бе заснет с жена, за която се твърди, че му е любовница, по време на пътуване. Инфантата Кристина и съпругът й пък бяха участници в зрелищен процес за корупция за милиони евро.

 

#Испания #Хуан Карлос #абдикация #Мадрид #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници