Хорхе Букай пристига у нас със сина си – Демиан

Хорхе Букай пристига у нас със сина си – Демиан
A A+ A++ A

Аржентинският писател Хорхе Букай и синът му – Демиан Букай, пристигат у нас на 9 юни и ще останат до 14 юни, съобщиха издателите му от „Хермес“. Двамата гостуват за премиерите на новите им книги „20 стъпки напред“ и „Погледни отново“.

Прочутият баща е у нас за среща с почитателите си за четвърти път, което е безпрецедентен случай.  За първи път в историята на българското книгоиздаване чуждестранен писател посещава България три поредни години: 2010, 2011 и 2012 г.

Няколко дни преди визитата издателите на Букай за България от „Хермес“ разказват няколко неизвестни истории с автора на „Писма до Клаудия“ и „Приказки за размисъл“.

Още по време на първата му визита интерес за среща проявили и от Президентството, и от Народното събрание. Хорхе, верен на своя нрав, изобщо не прочел програмата и пристигнал на летище София, облечен с тениска, плажни чехли и щедра усмивка, без официални дрехи. Наложило се да отворят магазини рано сутринта, за да се купи сако, подходяща риза, обувки и пр.

Хорхе бил видимо развълнуван, защото за пръв път щял да бъде приет от президент на страна, в която гостува. След разменената протоколна информация се състоя интересен разговор между Хорхе и Първанов, а накрая държавният глава останал без книга с автограф.

Друга история от 2011 г., часове преди Хорхе Букай да посети операта „Набуко“ в Античния театър в Пловдив. Един час преди представлението гостът седнал в заведение в подножието на Стария град. Дама от компанията си поръчала пържени картофки, които пристигнали след 40 минути.

Когато си тръгвал, писателят бил помолен от сервитьора за автограф, който искала приятелката му.  Букай го погледнал леко изпитателно и му отвърнал: „Чакай да помисля! Имаш ли 40 минути да ме изчакаш?“ Секунди по-късно казал: „Няма проблеми! Разбира се, че ще ти дам автограф за нея. Надявам се да не я караш да чака като нас!“.

Автор на повече от 20 книги, преведени на над 30 езика, Хорхе Букай е един от най-четените писатели на нашето време. Особено популярен е авторът в страни като Мексико, Бразилия, Чили, Аржентина, а в последните години името му нашумя и в Eвропа - Испания, Германия, Русия и други европейски държави. Правата за книгите му са купени и в Китай.

Преди три години Хорхе Букай заяви: „Тръгнах си от България влюбен и се върнах, обичайки я!“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници