Министерството на икономиката спря модернизация за 100 млн. лв. за нарушения

Министерството на икономиката спря модернизация за 100 млн. лв. за нарушения
"Договорите по проекта за “Технологична модернизация в малки и средни предприятия” по Оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” няма да бъдат подписани от мен като ръководител на договарящия орган”, казва Милушева.
A A+ A++ A

Директорът на „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на икономиката и енергетиката Ели Милушева, съобщи, че няма да подпише договори на стойност 96 млн. лева по проект за „Технологична модернизация в малки и средни предприята“ по ОП „Развитие на конкурентоспособност на българската икономика“, заради многото получени сигнали за нарушения.

“Със съжаление, но с ясна отговорност заявявам категорично, че договорите по проекта за “Технологична модернизация в малки и средни предприятия” по Оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” няма да бъдат подписани от мен като ръководител на договарящия орган”, казва Милушева.

Тя заяви, че средствата няма да бъдат загубени, въпреки изключително кратките срокове.

В рамките на следващата седмица те ще бъдат разпределени в резервни проекти - най-вече по програмите “Енергийна ефективност” и “Развитие на иновациите”, посочи Милушева.

Тя отбеляза, че след публикуването на решението за одобрение на доклада на оценителната комисия на 23 май, “още в същия ден към управляващия орган постъпват безпрецедентно количество жалби и сигнали за нередности при процеса на оценката”.

На 30 юни 2014 г. 142 фирми е трябвало да подпишат споразумения за усвояване на средства по ОП “Конкурентоспособност”, предназначени за покупката на модерна техника и оборудване.

Въпреки това, поради постъпилите над 100 жалби, включително и сигнали, стигнали до ДАНС и Прокуратурата, Милушева решава да отмени решението си като ръководител на управляващия орган на програмата и “договори няма да има”.

“Жалбите и сигналите продължават да се трупат и до днес”, каза още тя.

Милушева посочи, че е разпоредила повторна проверка на всички жалби и сигнали и добави, че нарушенията се отнасят най-вече до нарушения на принципа на равнопоставеност и вътрешните правила, които водят до промяна в класирането.

“От тук нататък решението за отмяна беше най-трудното в моята кариера до сега”, призна Милушева.

“От една страна имаме списък с одобрение за финансиране на фирми, не всички от които са играли нечестно и спрямо които отмяната на решението не е справедливо. Имаме и краен срок за сключване на договорите - 30 юни 2014 г., след който никакви проекти по оперативната програма не могат да бъдат сключени и средствата след него се губят автоматично”, коментира тя.

“От друга страна имаме доказателство за нарушения и реален риск от финансови корекции при проверката, риск от спиране на програмата и забавяне на акредитацията за следващия програмен период, който риск никой не може да си позволи”, категорична заявява Ели Милушева.

“Най-сериозните нарушения, стигнали до държавното обвинение, са свързани с обаждания от страна на оценителната комисия към някои от фирмите. Този сигнал е получен от консултанти по проектите и е потвърден от ДАНС”, обясни Милушева.

#министерство на икономиката и енергетиката #Оперативна програма #нарушения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници