Всички химически оръжия изнесени от Сирия

Всички химически оръжия изнесени от Сирия
Съгласно споразумението от 2013 г., Сирия изнесе 92% от запасите от химическия си арсенал, но последните 8% останаха в един от складовете, след като властите в Дамаск не успяха да ги транспортират до Латакия поради опасения за сигурността. Снимка: ЕПА/БГН
A A+ A++ A

Последните химически оръжия, декларирани от режима на Башар Асад в Сирия, са били изведени извън на страната и ще бъдат унищожени в открито море, съобщава генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия Ахмет Узумджу.

“Докато в момента говорим, корабът, превозващ последните химикали, току-що напусна пристанището в Латакия. Премахването на химическия арсенал от територията на страната е основно условие по програмата за елиминиране на сирийските химически оръжия”, посочи Узумджу.

Датски кораб ще транспортира химикалите до американския кораб “Кейп Рей”, където ще бъдат унищожени в море. Някои химикали ще бъдат унищожени във Финландия, САЩ и Великобритания.

Съгласно споразумението от 2013 г., Сирия изнесе 92% от запасите от химическия си арсенал, но последните 8% останаха в един от складовете, след като властите в Дамаск не успяха да ги транспортират до Латакия поради опасения за сигурността.

“Надяваме се скоро да изясним някои аспекти на сирийската декларация и да започне унищожаването на определени инсталации, които са били използвани за производството на химически оръжия”, отбеляза ръководителят на ОЗХО.

Съгласно миналогодишното споразумение Сирия имаше срок до края на юни да унищожи химическите си оръжия.

Споразумението бе подписано след като при нападение със смъртоносния газ зарин в предградие на Дамаск загинаха около 1400 души.

Сирийските власти се съгласиха да предадат химическия си арсенал, след като САЩ заплашиха да нанесат въздушни удари срещи режима на президента Башар Асад.

#химически оръжия #САЩ #Сирия #Башар Асад #Организация за забрана на химическите оръжия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници