България против нови санкции срещу Русия

България против нови санкции срещу Русия
“За България е от ключово значение да се постигне споразумение по газовия спор между Украйна и Русия, доколкото страната ни е изцяло зависима от транзита през Украйна", посочи Вигенин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският министър на външните работи Кристиан Вигенин заяви, че няма основания за въвеждане на нови санкции срещу Русия и посочи, че руският президент Владимир Путин е подкрепил мирния план на държавения глава на Украйна Петро Порошенко.

Вигенин направи изявлението по време на срещата на външните министри в ЕС в Люксембург.

За България е от ключово значение да се постигне споразумение по газовия спор между Украйна и Русия, доколкото страната ни е изцяло зависима от транзита през Украйна и всяко прекъсване на доставките е заплаха за националната сигурност”, каза още министър Вигенин.

Външните министри в Евросъюза подкрепиха усилията на Порошенко да стабилизира ситуацията в страната си.

В заседанието участва и украинският външен министър Павло Климкин, който представи плана на президента за постигане на мир в Източна Украйна.

Според министрите от ЕС подписването на Споразумението за асоцииране на Украйна със Съюза и създаването на зона за свободна търговия ще помогнат на страната за постигане на реформи, които да доведат до цялостна модернизация, засилване на върховенството на закона и постигане на икономически растеж.

На срещата бе взето решение за създаването на мисия по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, която да подпомогне реформите в гражданския сектор на сигурността в Украйна, включително в областта на полицията и върховенството на закона.

Очаква се разполагането на мисията да започне през юли 2014 г.

Външните министри приеха решение за преминаване към втората фаза от плана за облекчаване на визовия режим.

#Украйна #Русия #България #газ #доставки #Кристиан Вигенин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници