Британските университети искат български студенти

Британските университети искат български студенти
Университетите въе Великобритания искат студенти от Източна Европа. Снимка: www.personal.psu.edu
A A+ A++ A

Университети на Албион се надпреварват за студенти от Източна Европа, информира Sunday Times. Това се случва въпреки съмненията, че могат да се появят проблеми с връщането на студентските заеми.

Очаква се през следващата година да бъдат премахнати ограниченията за броя на желаещите да се изучат в местните университети. Директорът на правителствената служба за справедлив достъп до учебните заведения Лес Ебдън коментира, че ще бъде направен опит да се наберат повече студенти от Европейския съюз.

"Демографският спад на Острова е причината университетите да се огледат в студенти от ЕС. Европейските кандидат-висшисти и завършили специалисти са наясно, че имат по-големите възможности за намиране на добра работа в страната", каза още Лес Ебдън.

Макар и ограниченията още да не са премахнати, някои частни специализирани фирми вече набират големи бройки студенти от страни като Румъния и България, пише още Sunday Times.

Сред вузовете, които проявяват най-голям интерес, са Лондонският имперски колеж, Бристолският и Манчестърски университети.

На този фон в. "Дейли телеграф" пък пише, че британските консерватори кроят планове да се наложи таван на имигранти от Румъния и България.

Според този проект на сегашни страни членки на ЕС, като Румъния и България, както и на страни, които биха се присъединили в бъдеще, ще бъдат наложени ограничителни квоти за броя на допусканите на Острова имигранти. Това би погазило основополагащия принцип на ЕС за свободно движение на гражданите, отбелязва вестникът.

Според предложените искания за предоговаряне с Брюксел, спечелили подкрепа в правителството, са ограничаване на бизнес регулациите, на законите за човешките права, на правата на социални помощи и пр.

Министър-председателят Дейвид Камерън е под вътрешнопартиен натиск да възприеме по-твърд курс по въпроси като имиграцията, за да бъде неутрализирана заплахата торите да загубят парламентарните избори догодина от Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП). Камерън пое обещание да предоговори условията за британското членство в ЕС и да постави новото споразумение на референдум пред избирателите до края на 2017 г., ако торите спечелят изборите идния май.

#Великобритания #имигранти #студенти #ЕС #Дейвид Камерън #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници