Русия опрости 90% от дълговете на Куба

Русия опрости 90% от дълговете на Куба
Русия опрости 90% от дълга на Куба. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон за опрощаването на 90% от дълговете на Куба към бившия СССР. Все пак остават за връщане 3,5 млрд. долара, които кубинското правителство ще изплаща в срок от 10 години на равни шестмесечни вноски. 

По-рано руският министър на финансите Сергей Сторчак поясни, че половината от задълженията са от лихви, начислени по главницата на кредити, отпуснати през 70-те и 80-те години.

„Сумата обхваща и задължения на Куба по редица проекти, финансирани чрез държавни кредити на бившия Съветски съюз, които така и не са били завършени”, допълни министърът.

Споразумението предвижда да бъдат отписани 90%, или 32 млрд. долара от дълга, а останалите 10% да бъдат погасени за 10 години на 20 равни шестмесечни вноски. Първото плащане трябва да бъде извършено на 25 октомври 2014 г., а последното - на 25 април 2024 г.

Плащанията по погасяването на дълга ще бъдат начислявани по специална доларова сметка,
открита от руската Внешекономбанк в Националната банка на Куба. Предвижда се средствата да бъдат използвани за финансиране на инвестиционни проекти на кубинска територия.

#Русия #Куба #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници