Мексиканци създадоха ваксина срещу хероина

Мексиканци създадоха ваксина срещу хероина
A A+ A++ A

Мексикански учени създадоха единствената по рода си ваксина, която може да пребори зависимостта от хероина, съобщи вестник „Труд“.

Специалистите от Националния институт по психиатрия в страната вече патентовали медикамента в САЩ. Засега той бил изпробван успешно само върху мишки. Клиничните тестове върху хора щели да започнат съвсем скоро.

Ваксината действа, като блокира ефекта на удоволствие от инжектирането или пушенето на хероин, твърдят учените. „Тя прави организма на човек неподвластен на ефекта на дрогата и го кара да не изпитва желание за нея“, твърди директорката на института Мария Елена Медина.

По думите й това ще бъде ваксина за силнозависими от хероин наркомани, които досега са претърпели неуспех при други терапии срещу зависимостта си.

Учени от целия свят се опитват от години да разработят ваксина срещу дрогата, но досега такава не бе открита. Мексиканските специалисти се оказаха най-близо до целта, твърди британският в. „Гардиън“, според който те вече получили финансиране от американски научен институт и мексиканското правителство.

По време на тестовете с гризачи специалистите им предоставили достъп до хероин за дълго време. След това част от мишките били ваксинирани. Оказало се, че точно те изгубили влечение към дрогата. Това дало големи надежди на мексиканските учени, че медикаментът ще проработи и при хората.

Наред с наркотърговията Мексико има огромен проблем и с наркозависимите хора в страната. По данни на местното здравно министерство близо половин милион мексиканци са силно пристрастени. Те живеят предимно около коридорите за наркотрафик край мексикано-американската граница.

Наркобандите и картелите в страната отглеждат опиумен мак в планината Сиера Мадре, след което го преработват в хероин, известен като „черната смола“ и „мексиканска кал“. Контрабандата му, която носи печалби от милиарди долара годишно, става главно по река Рио Гранде, отбелязва „Гардиън“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници