Министри от Русия, Франция, Германия и Украйна се срещат в Берлин

Министри от Русия, Франция, Германия и Украйна се срещат в Берлин
Министрите се събират заради ескалацията на напрежението в Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На среща в Берлин в неделя външните министри на Русия, Германия, Франция и Украйна ще обсъдят възможните изходи за решаване на украинската криза, предаде Ройтерс.

Министрите Сергей Лавров, Франк-Валтер Щайнмайер, Лоран Фабиюс и Павло Климкин вече се срещнаха на 2 юли в Берлин. Тогава приеха съвместна декларация за постигане на мир в Украйна.

Френският президент Франсоа Оланд и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу се заеха с организация на нова среща заради нова ескалация на напрежението.

Оланд призова Русия да зачита териториалната цялост на Украйна и заяви, че Украйна трябва да упражнява "сдържаност и проницателност в военните дейности". Според него, кризата може да се преодолее на политическо ниво.

"Франция е готова за нова среща на върха в Нормандия за подпомагане на процеса. Дискусията между четиримата министри на външните работи, планирана за неделя, може да бъде първата стъпка към тази среща.", коментира Оланд.

Междувременно Украйна призна товара, който пренася руският конвой от 280 камиона, като хуманитарна помощ.

В съобщение в сайта на украинското правителство се казва, че в съответствие със Закона за хуманитарната помощ украинският президент Петро Порошенко признава товара като хуманитарна помощ, пренасяна под егидата на Международния комитет на Червения кръст. В тази връзка украинският министър на социалната политика Людмила Денисова е подписала заповед за приемането на товара.

Помощта ще бъде транспортирана от представители на Международния комитет на Червения кръст през контролно-пропускателния пункт „Донецк”.

#Русия #Франция #Берлин #Франсоа Оланд #Жозе Мануел Барозу #Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници