Започва срещата на НАТО в Уелс

Започва срещата на НАТО в Уелс
A A+ A++ A

Днес в уелския град Нюпорт, в 15:00 ч. българско време, започва срещата на НАТО, като през първия ден лидерите на страните-членки на Алианса ще обсъдят ситуацията в Афганистан и Украйна.

Срещата ще бъде официално открита с реч на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който ще изложи в резюме темите, които ще бъдат разисквани. След това Расмусен заедно с британския премиер Дейвид Камерън ще посрещне лидерите на страните-членки.

Великобритания за последен път е била домакин на форум от подобен ранг през 1990 г., каго гостите бяха приветствани от тогавашния премиер Маргарет Тачър.

Предстоят преговори между лидерите на 28-те страни-ленки на НАТО с представителите на 27 държави-партньорки на Алианса, в това число представители на ISAF в Афганистан и страни от региона (Казахстан, Киргистан, Пакистан, Таджикистан и Узбекистан), плюс представители на Япония, ООН и ЕС.

В 18:45 ч. българско време ще се състои среща НАТО-Украйна

на която е поканен и украинският президент Петро Порошенко. Очаква се да бъдат разгледани въпросите за дългосрочно партньорство с Киев, командването, контрола, логистиката, оказване помощ на пострадалите във военните действия, подготовка на личния състав.

Вечерта е планирана работна среща, на която лидерите на страните-членки на НАТО ще обсъдят ситуацията в Ирак и Сирия, активизиране на радикалните групировки там, и в частност действията на Ислямска държава, обявила халифат и в разстояние на 14 дни обезглавила брутално двама американски журналисти.

През втория и заключителен ден на срещата, 5 септември, лидерите на страните-членки ще имат две сесии на Североатлантическия съвет. Предвидени са и консултации между външните министри с ЕС и Европейския съвет. 

#НАТО #среща #Андерс Фог Расмусен #Нюпорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници