БДЖ дължи 600 милиона лева на кредиторите

БДЖ дължи 600 милиона лева на кредиторите
Николина Ангелкова
A A+ A++ A

БДЖ дължи 600 милиона лева на кредиторите, обяви служебният министър на транспорта Николина Ангелкова. Тя посочи, че диалогът продължава за разсрочване на тези задължения, защото предвидената сума в бюджета за погасяване на част от главницата и лихвите е недостатъчна.

Месечно трябва БДЖ да плаща до края на годината 3 милиона лева на облигационерите и на кредиторите, които са крайно недостатъчни, коментира пред БНР Ангелкова.

Очакваме ратификация от Европейската комисия, генерална дирекция "Конкуретноспособност" за държавна помощ в рамките на 172 милиона лева, която също следва да се предвиди в бюджета и която се отнася за стари задължения до 2007 г. на БДЖ, добави тя.

По думите й има недостиг от 195 милиона лева пак в БДЖ "Пътнически превози" за ремонт и текущо поддържане на подвижния състав, който е в много трагично състояние.

Министърът на транспорта заяви, че интермодалният терминал във Варна няма да бъде изграден, защото 15-те милиона лева, спечелени от транспортното министерство от програма "Региони в растеж", не могат да бъдат усвоени. 

"Няма да успеем да сключим договорите с избрания изпълнител, каза Николина Ангелкова. В момента сме в процедура и поради тази причина този договор ще се яви финансово необезпечен и следва да бъде прекратен. По отношение на гара "Пионер" направили сме проверка и ще стартираме продажбата. 13 милиона лева е оценката, от която ще стартира продажбата".

#БДЖ #дълг #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници