На всеки 40 секунди се самоубива по един човек

На всеки 40 секунди се самоубива по един човек
В световен мащаб най-много самоубийства има сред хората на 70 и повече години. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По един човек се самоубива на всеки 40 секунди. Мъжете са два пъти по-склонни да отнемат живота си в сравнение с жените, съобщават от Световната здравна организация (СЗО).

"Самоубийството е особен проблем на общественото здраве. Има по едно самоубийство на всеки 40 секунди, това е огромен брой", каза Шехар Сахена, директор на отдела за психическо здраве към СЗО.

Според организацията самоубийството е огромен обществен проблем, който трябва да бъде преодолян и унищожен. В изследването, продължило 10 години, участват 172 държави.

В първия си доклад за самоубийствата СЗО посочва като причина за нарастването на явлението репортажите в медиите, когато дадена известна личност се самоубие. По думите на Шехар Сахена

самоубийството отнема повече животи, отколкото войните

и природните бедствия. Всяка година по света има 1,5 милиона случая на насилствена смърт. От тях 800 000 са самоубийства.

25% от всички случаи са в богати държави.

Високи нива на самоубийства има в Централна и Източна Европа и в Азия. Най-често използваните методи са обесване и застрелване, а в селските райони се използват отровни инсектициди.

"В световен мащаб най-много самоубийства има сред хората на 70 и повече години. В някои държави най-високите нива са сред младите. Самоубийството е втората причина за загуба на живота сред хората на възраст между 15 и 29 г. по целия свят", казват от СЗО.

#доклад #самоубийства #здраве #световна #здравна #организация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници