„Зелените“: Жертват природата заради социалния мир

„Зелените“: Жертват природата заради социалния мир
Мини „Бобов дол“ Снимка: www.panoramio.com
A A+ A++ A

Партия „Зелените“ се противопостави на възможността ТЕЦ „Бобов дол“ да продължи да работи „временно“ въпреки липсата на работещи и сертифицирани сероочистващи инсталации.

В началото на седмицата заради заплаха от стачка на миньорите преди парламентарните избори правителството реши да удължи с месец срока, в който ТЕЦ „Бобов дол“ може да работи с два от блоковете си само с една сероочистваща инсталация.

„Категорично се противопоставяме на намеренията на правителството да жертва спазването на българското и европейското екологично законодателство, за да си купи социален мир. Това е на път да се случи, ако бъде позволено на един от най-големите замърсители в България – ТЕЦ „Бобов дол“ да продължи да работи „временно“ въпреки липсата на работещи и сертифицирани сероочистващи инсталации. Съгласно приватизационния договор такива трябваше да бъдат монтирани още през 2011 г. или централата да бъде затворена“, се казва в позиция на „Зелените“.

Според природозащитниците особено безпокойство буди фактът, че заобикалянето на нормите е в полза на един от българските олигарси, за когото редовно има сигнали, че използва служителите си за упражняване на политическо влияние чрез принудително насочване на техните гласове в една или друга посока.

„Това буди основателно съмнение, че решението и този път не се базира на законовите изисквания, а по-скоро е взето с цел „купуване“ на гласовете на една от най-бедните и онеправдани прослойки на обществото, каквито са миньорите“, смятат еколозите.

България и Румъния са сред най-големите замърсители в ЕС със серен диоксид, азотни окиси и прахови частици – основните причинители на киселини дъждове. Затова още с присъединяването си към Европейския съюз страната ни се е ангажирала да спазва определени квоти за емисиите от тези газове.

#Зелените #Бобов дол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници