ЕК обяви война на консервантите в козметиката

ЕК обяви война на консервантите в козметиката
Снимка: lnzchem.blogspot.com
A A+ A++ A

Европейската комисия засили още повече защитата на потребителите, особено на бебетата и малките деца. Тя прие две мерки за ограничаване на използването на три консерванта в козметични изделия.

Решението на Комисията е в резултат от оценка на Научния комитет по безопасност на потребителите. Този консултативен орган извършва внимателна оценка на риска, свързан с определени вещества, след което препоръчва ограничаване или забрана на използването им.

Ще бъде намалена максималната концентрация на два консерванта — пропилпарабен и бутилпарабен — от допустимата в момента максимална стойност 0,4 % при самостоятелно използване и 0,8 % при смесване с други естери до 0,14 % при самостоятелна или съвместна употреба. Забранява се използването на двата консерванта в козметични продукти без отмиване, предназначени за зоната на памперса на малки деца на възраст под 3 години, тъй като съществуващи кожни дразнения и запушвания могат да доведат до по-голямо проникване, отколкото при здравата кожа. Новите правила ще важат за продукти, пуснати в търговската мрежа след 16 април 2015 г.

Комисията също така забранява използването на сместа от метилхлороизотиазолинон и метилизотиазолинон в продукти без отмиване като кремове за тяло. Целта на мярката е намаляване на риска от поява на кожни алергии.

#Европейската комисия #козметика #консерванти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници