Димитровден в Етъра и Боженци

Димитровден в Етъра и Боженци
Снимка: АЕК "Етър"
A A+ A++ A

Архитектурно-етнографския комплекс Етъра край Габрово организира традиционна празнична програма по случай Димитровден.

Денят на св. Димитър е сред най-значимите празници в традиционния календар, тачен и почитан наравно с Гергьовден. Казано е, че "Свети Димитър носи зима, а свети Георги води лято". На Димитровден Етъра слага край на пролетно-летния обреден цикъл и поставя началото на зимните празници.

На 26 октомври /неделя/ от 11.30 ч., участници от читалище "Съзнание 1907" от град Попово ще представят седянката "Рогозченка", която представлява плетене на рогозки, както и на други изделия за бита от царевична шума.

Гостите на Етъра ще се насладят и на богата музикална програма.

По традиция в дните около Димитровден архитектурният резерват „Боженци“ и младежка театрална студия „Гаргара“ пресъздават „Завръщане на търговци и дюлгери“. Тази година възстановката ще е на 25 октомври /събота/ от 12:30 часа на мегдана в Боженци. 

През 18-19 в. хората в Боженци се занимават предимно с търговия.  Пазари за стоките си, търговците търсят в различните краища на Османската империя и извън нея. Търговците тръгват на път по Гергьовден и се завръщат в родния си край по Димитровден. Дългото отсъствие от дома и опасността при пътуванията им създават специален битов стил при изпращането и посрещането им в селото от техните близки.

#Етъра #Габрово #Св. Димитър #Димитровден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници