Правителството се заема с бюджета

Правителството се заема с бюджета
A A+ A++ A

Първото заседание на новоизбраното правителство започва днес в 10.00 часа. Министрите се заемат с проект на закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2014 г. и промени в данъчните закони.

Внесеният от служебния кабинет проект за актуализация ще бъде оттеглен и ще се работи по нов. Причината е, че надграждането ще е в две посоки - фискална консолидация и допълнителни законови промени в контекста на отнетия лиценз на КТБ.

С новия законопроект ще се направи усилие да се свие прогнозирания дефицит. Прогнозите за неизпълнение на приходите по държавния бюджет се очертават в размер на 1 610 800 хиляди лева, което е 1,3% от прогнозирания брутен вътрешен продукт /БВП/. Признава се съществуването на натиск при разходите в някои бюджетни системи, което изисква и осигуряването на допълнителен ресурс, за да не се позволи възникването на нови просрочени задължения в края на годината.

Като най-сериозен се посочва проблемът с недостига в МВР. Анализът сочи, че не съществува възможност за оптимизиране и ограничаване на разходите на това министерство, с което да се посрещне очертаващия се недостиг. Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата за тази година е 125 700 милиона лева, от които 110 милиона лева за разходи за персонал.

Недостигът при финансирането на социални плащания по бюджета на социалното министерство е 50 милиона лева, от които 36 милиона лева за помощи за домакинствата, програми за заетост, гарантиране и изплащане на социални помощи в системата на социалното подпомагане.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници