CNN напуска руския ефир

CNN напуска руския ефир
A A+ A++ A

Американският телевизионен канал CNN International напуска Русия, след повече от четвърт век на руския пазар. Причината са „последните промени на руското законодателство, засягащо медиите", се казва в съобщение на собственика Turner Broadcasting System (TBS). От компанията съобщават, че се надяват в бъдеще да се върнат на телевизионните екрани в Русия.

Представител на TBS обяснява за агенция ТАСС, че компанията проучва варианти за разпространяване на сигнала в Русия в контекста на промененото законодателство и че приключва съществуващите договори, но не се закрива московското бюро на CNN.

Източникът на агенцията не уточнява кои точно промени са принудили TBS да се оттегли. В края на септември парламентът прие закон, подписан на 15 октомври от президента Владимир Путин, с който се забранява чуждестранното участие в руски медии да надхвърля 20%. Преди това се позволяваше чуждестранни физически и юридически лица да контролират до 50% от телевизионните канали и нямаше ограничения в печатните и интернет издания.

На 10 ноември вечерта TBS Europe е уведомила кабелните оператори, че от 31 декември няма да могат да разпространяват CNN на територията на Русия. Регулаторът Роскомнадзор заяви, че няма нищо общо с решението на американците, но през февруари в. „Комерсант" писа, че агенцията не дава на CNN лиценз за разпространение.

CNN е в руския ефир от края на 80-те години. След 1991 г. започна денонощното му излъчване в Москва, а през 1993 г. американската телевизия бе основен източник за събитията, когато изпратени от президента Борис Елцин танкове стреляха от упор по сградата на парламента, в който се бяха барикадирали негови противници.

Собственик на CNN и TBS е американският медиен гигант Time Warner, контролиращ още HBO и Warner Bros.

#CNN #Русия #Владимир Путин #медии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници