Кърпите съдържат повече бактерии от тези по тоалетната чиния

Кърпите съдържат повече бактерии от тези по тоалетната чиния
A A+ A++ A

Университетско изследване доказа, че мръсните кърпи са сред най-големите разпространители на микроби, повече от тези по тоалетната чиния.

Причините са две: кърпите задържат влага за дълги периоди от време, което спомага за оцеляването на бактериите, и освен това се използват там, където има най-много бактерии.

И така: учените доказаха, че колиформните бактерии ги има по 89 на сто от кърпите за чинии в кухнята, а ешерихия коли има в 25,6 на сто от хавлиените кърпи.

Колиформните бактерии се съдържат в изпражненията и може да предизвикат хранително отравяне и диария.

Кърпите са най-замърсени с бактерии, защото се използват за избърсване на ръце и повърхности, които може да влязат в контакт със сурово месо, например. "След като човек си избърше ръцете в кърпата, може да разпространи бактериите, да замърси храната или да докосне устата си и да се зарази. С кърпите за лице и баня може да се разпространят бактерии и вируси сред членовете на семейството, които използват едни и същи кърпи", казва Чарлз Герба.

Проф. Антъни Хилтън от университета Астън предупреждава, че прането на кърпите при ниска температура невинаги убива бактериите и съветва да ги пускаме на по-високи температури в пералнята.

#изследване #учени #здраве #бактерии #ешерихия коли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници