Хавана връща стария си блясък заради САЩ

Хавана връща стария си блясък заради САЩ
Хавана Снимка: ptmitourism.com
A A+ A++ A

Властите в Куба освободиха 35 политически затворници за 48 часа в изпълнение на едно от условията за дипломатическо сближаване със САЩ, което бе обявено в средата на декември, съобщи „Ел Паис“.

На 17 декември президентът на САЩ Барак Обама обяви, че отваря нова страница в отношенията между Вашингтон с Куба. "Слагаме край на остарелия подход, който не е успя да предвижи напред отношенията с Куба", заяви той след като разговаря 45 минути по телефона с кубинския лидер Раул Кастро. Преди това кубинските власти освободиха от затвора американския гражданин Алън Грос, прекарал пет години зад решетките.

За да покаже, че намеренията му за сближаване са сериозни, Обама изпраща помощник държавният секретар по въпросите на Латинска Америка Робърта Джейкъбсън на историческа среща в Хавана на 21 и 22 януари.

Събитието в кубинската столица ще е първата официална среща за нормализиране на дипломатическите отношения между заклетите врагове. Управляващите в Куба вече се подготвят за новите отношения със САЩ и падането на ембаргото.

След прекъсване на дипломатическите отношения преди повече от 50 години, комунистическата власт се опита да заличи всичко, което напомня, че в страната е имало американски компании. Havana Хилтън стана Хавана Либре. Неоновите Coca-Cola светлини бяха премахнати, а новото правителство се премести от почти перфектно копие на Капитолия във Вашингтон в далеч по-скромна сграда. В разкошната неокласическа построика с бял купол по-късно бяха настанени Кубинската академия на науките и Министерството на технологиите. Сега тази сграда е пред срутване - водосточните тръби пробиха, а в купола има пожълтели и широки пукнатини, превръщайки сградата в грозна гледка в сърцето на историческия център на Хавана, съобщава "Вашингтон пост".

Сега ситуацията е различна, правителството на Раул Кастро се отказа от изолацията и иска да го покаже и чрез облика на столицата. През март Народното събрание на Куба ще се премести отново в красивата сграда, благодарение на първата фаза на проект за реставрация, целящ да възстанови предишния й вид.

Възобновяването на стари сгради в столицата, които са процъфтявали по време на топлите отношения със САЩ преди 56 години, е заредено с мощен символизъм. В САЩ смятат, че това означава нова ера в отношенията с комунистическия остров и желанието на управляващите там за пълна промяна.

#Хавана #Куба #Барак Обама #Обама #САЩ #Раул Кастро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници