Дарители на торите ходели на гости на Дейвид Камерън

Дарители на торите ходели на гости на Дейвид Камерън
Британският премиер Дейвид Камерън призна, че е посрещал дарители на оглавяваната от него Консервативна партия на частни вечери в апартамента си. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британският премиер Дейвид Камерън призна, че е посрещал дарители на оглавяваната от него Консервативна партия на частни вечери в апартамента си.

Той направи това разкритие, след като вчера оставка подаде един от ковчежниците на управляващата партия - Питър Крудъс, хванат да предлага срещи с Камерън срещу щедри дарения за торите, предаде БТА, позовавайки се на световни медии.

Крудъс напусна, след като беше заснет да се хвали пред репортери под прикритие, че големи дарители могат да присъстват на вечери с министър-председателя и да оказват влияние върху политиката му.

Пред журналисти от лондонският вестник „Сънди таймс“ той разяснил „правилата на играта“ - дарител на 250 000 лири годишно получава по-голям шанс да постави какъвто и да е политически въпрос пред политици от канцеларията на премиера, включително на него, както и достъп до информация за политиката, която се обсъжда на „Даунинг Стрийт“ 10.

В понеделник Камерън призна, че е бил домакин на три вечери в апартамента си и на четвърта, състояла се на друго място в официалната му резиденция.

„Случилото се е напълно неприемливо. Това не е начинът, по който набираме средства за Консервативната партия. Ще се погрижа да бъде извършено обстойно партийно разследване, за да сме сигурни, че този инцидент няма да се повтори“, увери обаче той, цитиран от bTV.

Той предложи да има таван за официални дарения, които ще бъдат публикувани на всеки три месеца и ще бъдат включени в регистър.

„Готов съм да наложа таван от 50 000 лири за отделни политически дарения и да се прекрати държавното финансиране. Ако трябва да сме честни обаче, това трябва да важи с еднаква сила както за профсъюзите, така и за отделните лица. Можем да направим това още утре и да изгоним хората с големите пари от британската политика веднъж завинаги“, заяви Камерън.

По повод твърденията на опозицията, че практиката на „тайните вечери“ е оказвала влияние върху управляващите при вземането на важни политически решения, премиерът бе категоричен, че политиката му не се влияе от дарителите.

Той обаче не се появи в парламента да даде обяснения пред депутатите.

От Консервативната партия още вчера заявиха, че никога не са приемали подобни пожертвования и че всички средства в партийната хазна са постъпвали в съответствие с изборното законодателство. Днес торите обявиха имената на големите си дарители.

Според анализатори скандалът вреди на партията на Дейвид Камерън, която се опитва да се отърси от имиджа си на прекалено обвързана с интересите на бизнеса и богаташите в период, когато във Великобритания са въведени строги икономии и бюджетни съкращения.

#Дейвид Камерън #Камерън #премиер #дарители #Консервативна партия #скрита камера

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници